PORUKA S MAKSIMIRA

Dinamo žestoko odgovorio AEK-u: Žalosno je što žele da iskoriste tragediju

Nikome nećemo dati za pravo da se na takav monstruozan način poigrava s imenom Dinamo, poručili su "Modri"

"Modri" reagovali na saopćenje AEK-a. Marko Prpić / Pixsell - Screenshot

E. Ć.

9.8.2023

Grčki AEK jučer je objavio žestoko saopćenje u kojem je zahtijevao veliku kaznu za Dinamo Zagreb zbog huliganskih nereda koji su se dogodili u ponedjeljak navečer.

U sukobu navijača dva tima stradao je Mihalis Kacuris (Michalis Katsouris). Klub iz Atine se u saopćenju, između ostalog, pitao kako igrači Dinama mogu izaći na teren nakon svega i ko ih tjera da igraju.

Sada su se oglasili s Maksimira i poslali poruku svom rivalu u trećem pretkolu Lige prvaka.

- GNK Dinamo više je puta jasno, nedvosmisleno, javno i žestoko osudio nerede koji su, nažalost, za posljedicu imali smrtni ishod. Nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu i uvijek ćemo se boriti za istinske vrijednosti koje promovira naš klub, a iskreno želimo vjerovati da slične poglede dijeli i naš protivnik AEK.

Žalosni smo što AEK svojim istupima i ponašanjem bježi od odgovornosti, podiže tenzije i što u službenim saopćenjima koristi neprimjeren, agresivan i huškački rječnik s ciljem pritiska na UEFA-u.

Posebno je neshvatljivo da ljudsku tragediju bez ikakve zadrške pokušava iskoristiti za vlastitu promociju i rezultat što pokazuje izostanak elementarne pristojnosti, empatije i pijeteta prema žrtvi. Takav pristup smatramo neprimjerenim pogotovo zato što je svima, osim predstavnicima AEK-a, jasno da je GNK Dinamo poduzeo sve što je u njegovoj moći da se ova situacija ne dogodi. Za sva zbivanja u Grčkoj najveću odgovornost snose organizatori, dakle grčka policija i AEK kao klub domaćin.

Želimo jasno naglasiti da su se odgovorne osobe u klubu stavile na raspolaganje predstavnicima AEK-a, UEFA-i te policiji kako bi se cjelokupni događaj rasvijetlio i atmosfera vratila u sportske okvire.

Sve vrijeme smo vodili aktivnu komunikaciju sa svim uključenim stranama osim s AEK-om. Predstavnici grčkog kluba od samog su početka opstruirali ikakav pokušaj saradnje, traženja najboljeg rješenja. 

Demonstrativno su napustili organizacijski sastanak na dan utakmice, otkazali službeni ručak dviju delegacija, odbili bilo kakvu vrstu komunikacije i takvim ponašanjem sebi dodijelili ulogu istražitelja, tužitelja i suca. Takav postupak smatramo u najmanju ruku apsurdnim i opasnim poigravanjem emocijama u ovako delikatnom trenutku.

Oštro osuđujemo ovakvu vrstu komunikacije naših sportskih rivala iz Atine pogotovo dok je istraga još u toku i gdje iz dana u dan saznajemo nove informacije o nemilom događaju. Naglašavamo, do ovog trenutka još nije utvrđeno je li počinitelj ovog strašnog zločina hrvatski ili ipak grčki državljanin.

Nikome nećemo dati za pravo da se na takav monstruozan način poigrava s imenom Dinamo! Naš klub njeguje principe poštovanja i zdrave komunikacije s našim evropskim protivnicima. Danas se susrećemo sa svime što nije dostojno ponašanja jednog evropskog kluba - naveli su s Maksimira.

Iz Dinama su pozvali predstavnike AEK-a da se posvete fudbalu i smirivanju tenzija, a ulogu istražitelja i sudije prepuste nadležnim institucijama.

- Smatramo da naš klub već godinama predstavlja jedan od kamena temeljaca hrvatskog fudbala, igrajući evropska takmičenja u kontinuitetu, pridonoseći jačanju nacionalnog koeficijenta i pružajući snažan doprinos uspjesima hrvatske fudbalske reprezentacije.

Vjerujemo da će se Hrvatski fudbalski savez kao naša krovna organizacija aktivno uključiti u ovu problematiku i zaštititi interese hrvatskog fudbala.

Još jednom imamo potrebu javnost podsjetiti na korake koje je klub poduzeo uoči gostovanja u Ateni s ciljem prevencije eventualnog nasilja i nereda.

U četvrtak, 3. avgusta, klub je dobio obavijest UEFA-e o zabrani gostovanja gostujućih navijača na utakmicama 3. pretkola UEFA Lige prvaka. Istoga dana klub je na svim svojim kanalima obavijestio navijače i javnost kako neće biti prodaje ulaznica za utakmicu u Atini. Također ista vijest poslana je svim glavnim hrvatskim medijima koji su prenijeli odluku UEFA-e.

GNK Dinamo je odmah idućeg dana, 4. avgusta, uputio pisanu obavijest prema Direkciji policije u kojem je Direkcija informirano o vremenu polaska i povratka, brojevima leta, mjestu smještaja i mogućem odlasku navijača.

U istom tom dopisu naglašeno je: „Ovisno o broju okupljenih navijača ne može se isključiti mogućnost sukoba s drugim navijačkim grupama koje će u tom vremenu boraviti u Atini“.

Istog dana klub je sastavio dokument u kojem smo pokrili sva pitanja vezana uz eventualni dolazak naših navijača koje smo očekivali u Grčkoj. Pitanja su poslana prema predstavnicima AEK-a, a odgovor grčkog kluba nismo dobili. Upit je također poslan i UEFA-i koja je odgovorila da je važno da AEK odgovori na postavljena pitanja - saopćeno je iz GNK Dinamo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.