SPORTSKA IKONA

Zanimljive činjenice o Dejvidu Bekamu: Njegova priča inspirira ljude širom svijeta

Njegov doprinos sportskom svijetu i društvu čini ga nezaboravnim imenom u svjetskoj kulturi

Dejvid Bekam. AP

26.8.2023

Dejvid Bekam (David Beckham), svjetski poznata sportska ikona, ne samo da je osvojio srca ljubitelja nogometa diljem svijeta, već je i postao globalno prepoznatljivo ime. Njegova karijera, stil i utjecaj protežu se mnogo dalje od nogometnih terena. U nastavku donosimo pet zanimjivih činjenica o Bekamu.

Nadimak "Golden Balls"

Dejvid Bekam dobio je nadimak "Golden Balls" zbog svog prepoznatljivog stila igre i izuzetne sposobnosti izvođenja slobodnih udaraca. Taj nadimak postao je simbol njegove preciznosti i vještine u savladavanju obrana golmana.

Brak s Viktorijom Bekam

Dejvid i Viktorija Bekam zajedno su postali jedan od najpoznatijih slavnih parova na svijetu. Par se upoznao 1997. godine, a 1999. su se vjenčali. Njihova uspješna veza i brak rezultirali su četvero djece te su postali svojevrsni modni i društveni uzor.

Ikona stila

Bekam je poznat po svom izraženom smislu za modu. Njegov stil evoluirao je od ranih 2000-ih kada je nosio izražajne frizure i odjevne kombinacije koje su postale globalni trend. Njegov utjecaj na modu i grooming neosporno je snažan.

Fudbalska karijera

Bekamova profesionalna nogometna karijera obuhvata nekoliko svjetskih poznatih klubova, uključujući Mančester Junajted, Real Madrid, LA Galaksi i Paris Sen-Žermen. Njegova sposobnost asistiranja i izvođenja slobodnih udaraca činila ga je neizostavnim igračem u svakom timu.

Filantropija i humanitarni rad

Bekam nije samo fokusiran na sportske uspjehe, već i na filantropiju. Aktivan je u mnogim humanitarnim inicijativama, uključujući UNICEF, gdje je služio kao ambasador. Njegova predanost humanitarnom radu ističe njegovu želju da koristi svoju slavu i utjecaj za poboljšanje svijeta.

Dejvid Bekam je mnogo više od nogometne zvijezde; on je simbol sportske izvrsnosti, stila i društvene svijesti. Njegova priča inspirira ljude širom svijeta, a njegov doprinos sportskom svijetu i društvu čini ga nezaboravnim imenom u svjetskoj kulturi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.