GDJE SU SADA

Najtalentiraniji mladi fudbaleri svijeta iz 2012. godine: Od protraćenih talenata, do penzije i Saudije

Trebali su dominirati svjetskom scenom. Neki od njih nisu imali sreće s povredama

Azar, Nejmar i Širle: Mogli su više. Twitter

30.8.2023

Ugledni američki „The Bleacher Report“ je 2012. godine sastavio listu od 50 najtalentiranijih mladih fudbalera koji su, prema predviđanjima, trebali dominirati svjetskom scenom u vremenu koje je bilo pred njima.

Pet najboljih

Zanimljivo, tek nekoliko fudbalera s ove liste igra ozbiljan fudbal. Neki su čak i u igračkoj penziji. Listu su predvodili Eden Azar (Hazard), Nejmar (Neymar), Mario Gece (Gotze), Lukaš Moura (Lucas) i Kristijan Eriksen (Christian).

Azar je 11 godina poslije bez kluba nakon loše avanture u Real Madridu, Nejmar je u Saudijskoj Arabiji, Gece je član Ajntrahta iz Frankfurta, Moura se vratio u Sao Paulo, dok je Eriksen igrač Mančester junajteda. Šesti na listi bio je Andre Širle (Schurrle) koji se penzionisao prije tri godine.

(Ne)radna etika

Neki od talentiranih fudbalera nisu imali sreće s povredama. Tako je Džek Vilšir (Jack Wilshere) morao prekinuti karijeru ranije, a neki od njih nikada nisu imali radnu etiku koja je bila potrebna da iskoriste svoj veliki potencijal. Poput Džona Gvidetija (John Guidetti), Lukasa Piacona (Lucas Piazon), Džejmsa Rodrigeza (Jamesa Rodriguez), Filipea Kutinja (Philippe Coutinho)...

Od 6. do 20. mjesta našli su se sljedeći fudbaleri: Oskar (Oscar), Deni Velbek (Danny Welbeck), Stefan El Šaravi (Stephan El Shaarawy), Tijago Alkanatara (Thiago Alcantara), Đerdan Šaćiri (Xherdan Shaqiri), Fil Džons (Phil Jones), Žulijan Draksler (Julian Draxler), Mark Andre Ter Štegen (Marc), Aleks Okslejd Čembrlejn (Alex Oxlade Chamberlein), Gaston Ramirez, Luis Holtbi (Lewis Hotlby), Kutinjo, Isko (Isco) i Iker Munian.

Od igrača koji se još izdvajaju tu su: David De Hea (De Gea), Antoan Grizman (Antoine Griezmann), Romelu Lukaku, Rafael Varan (Raphael Varane), David Alaba, Lorenco Insinje (Lorenzo Insigne), Rahim Sterling (Raheem) i Marko Verati (Marco Verratti).

Zanimljiva lista koja je pokazala da je urođeni talent ništa bez požrtvovanog rada. Pa, primjera radi, ne bi ni Kristijano Ronaldo (Cristiano) toliko dugo bio na vrhuncu.

Kovačić jedini Balkanac

Hrvatski reprezentativac i sadašnji fudbaler Mančester sitija našao se na ovoj listi i zauzeo 47. mjesto. Kovačić je 2012. još bio član Dinamo Zagreba u kojem mu je šansu dao proslavljeni bh. stručnjak Vahid Halilhodžić. 

Godinu poslije prešao je u Inter, a nakon „Nerazura“ igrao je još za Real Madrid i Čelzi, iz kojeg je ljetos prešao u Mančester siti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.