NOVA KATASTROFA

Porazom na Islandu upropastili smo još jedne kvalifikacije: Dotakli smo dno, ima li nade za budućnost!?

Ne razumijem da ovakva ekipa bilježi takve rezultate. Spreman sam pomoći, rekao je Halilhodžić

BiH „pala“ i na Islandu. N/FS BiH

N. H. - E. Ć.

14.9.2023

Fudbalska reprezentacija bila je ponos i dika Bosne i Hercegovine i razlog za radost svih građana naše zemlje. Danas, umjesto sreće i ponosa, čast izuzecima, izaziva gađenje i žalost, crpi i ono malo energije vjernih pratilaca.

„Zmajevi“ odavno ne rigaju vatru, krila su skupljena, a rezultati nikada gori. Porazom na Islandu (1:0), BiH se oprostila od direktnog plasmana na Euro naredne godine koji se održava u Njemačkoj. Poznato je da u Njemačkoj živi veliki broj naših ljudi, pa možete li i zamisliti kakvu bi podršku „Zmajevi“ imali tamo?

Samo zamišljaj

Čini se da ćemo samo zamišljati. Situacija je jako loša. Osim rezultata ni igra nije ništa bolja. Kako je to Dželaludin Muharemović rekao, mnogi fudbaleri kao da su došli nastupiti, a ne zapravo igrati. Bezvoljno i traljavo je sve to djelovalo i protiv Lihtenštajna kojeg su bh. fudbaleri uspjeli nekako i savladati (2:1), a onda je došao poraz od Islanda. Srećom, imamo baraž izboren kroz Ligu nacija.

O reprezentaciji, njenom stvarnom kvalitetu razgovarali smo s legendarnim bh. stručnjakom Vahidom Halilhodžićem.

- Ne razumijem da jedna takva ekipa, za koju svi kažu da ima talenta, bilježi takve rezultate. Iako kažu da postoje neke šanse za odlazak na Euro, ali kako igra reprezentacija, vjerovatno ni ne zaslužuje bolje – kazao je Halilhodžić na početku razgovora za „Dnevni avaz“.

Halilhodžić: Fali im borbenosti. Igor Kralj / Pixsell

Pita se jesu li samo treneri problem, navodeći kako oni možda nisu veliki kao kada su bili igrači, ali da nisu zaboravili fudbal.

- Očigledno je da treneri moraju imati čvršću ruku, pa i da se malo naljute na igrače ako se nedovoljno bore i ne ispunjavaju obaveze – dodaje Halilhodžić.

Primjer Hrvatske

Halilhodžić je naglasio da treba pomoći Mehi Kodri.

- Ja sam spreman pomoći. Vjerovatno može doći do toga da popijemo kafu, da ja dam svoje mišljenje o svemu tome, o tome kako bih ja to možda uradio. Ja mogu pomoći kada osjetim da imaju viziju – istakao je popularni Vaha i dodao kako bi se „Zmajevi“ trebali ugledati na Hrvatsku.

- Nekad kada gledam reprezentaciju BiH, imam osjećaj da im fali borbenosti, tog damara, te želje i volje. Možda se varam, ali za nas bi trebala biti primjer reprezentacija Hrvatske. Volio bih da i mi imamo isti pristup dresu kao oni.

Kada igraš za svoju državu, reprezentaciju, domovinu, onda trebaš dati sto posto. Zabrinjava me samo kad se ne bore – poručio je Vahid Halilhodžić za „Dnevni avaz“.

Šta ubija reprezentaciju

Bh. trener Feđa Dudić se u studiju BHRT-a nakon utakmice na Islandu dotaknuo slučaja Anela Ahmedhodžića. Iz Saveza je rečeno da se nije javljao na pozive, igrač tvrdi da je povrijeđen, a na kraju je suspendiran.

- Izgubiti štopera poput Ahmedhodžića je ravno samoubistvu. Očito da ga nešto tišti što nije iznio u javnost.

I naši bivši selektori nekad kroz razgovor spomenu probleme u reprezentaciji i Savezu, ali kriju mnoge probleme u javnosti. Šta je problem reći o čemu se tu radi, šta ubija reprezentaciju – rekao je Dudić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.