PREMIJER LIGA BIH

Mostar je večeras crven: "Rođeni" prekinuli crni niz i slavili u mostarskom derbiju

Sjajan susret odigran je u Mostaru, a na kraju su slavili fudbaleri Veleža

Detalj sa utakmice Velež - Zrinjski. HŠK Zrinjski

13.11.2023

Fudbaleri Veleža i Zrinjskog zatvorili su 14. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine utakmicom koja se odigrala na stadionu "Rođeni". Mostarski derbi je pripao Veležu rezultatom 3:0. 

"Rođeni" su bolje započeli susret i priča je bila slična tokom većeg dijela utakmice. 

Gruzijac Giorgi Gulijašvili (Guliashvili) je imao dvije prilike, u 7. i 8. minuti, preko kojih je mogao dovesti Velež u vodstvo, kada je natjerao golmana Marića da odlično reaguje. 

Susret je nakon tih prilika usporio, a onda se desio veliki sukob navijača Zrinjskog sa policijom, nakon kojeg je susret bio prekinut preko 20 minuta, a igrači su bili poslani u svlačionice. 

Prekinut susret u prvom poluvremenu. Bljesak.info

Tek po povratku na meč, viđen je novi prekid. Ovaj put je krivac bio sporni transparent navijača Veleža.

Sporni transparent. Screenshot / Arenasport

Utakmica poslije ovoga nije bila više prekidana, ali uskoro je krenuo novi šou u Mostaru. Edo Vehabović je poslao sjajan centaršut u 42. minuti, a Nermin Haskić je postigao gol i tako doveo Velež u prednost. 

Drugo poluvrijeme je pružilo još bolju igru obje ekipe, a Velež je ponovo prvi napao.

Sjajni Gulijašvili je u 53. minuti iskoristio grešku Čanađije koji je poslao lošu loptu, a nakon toga je gruzijski krilni napadač sjurio u šesnaesterac "Plemića" i pogodio mrežu nemoćnog Marića. 

Nakon toga su se igrači Zrinjskog probudili i počeli prijetiti golu Hadžikića. Prvo je pokušao Mario Ćuže, nakon što je do njega došla lopta poslije greške Hrkača, ali lopta je otišla pored gola.

Pet minuta kasnije Memija je protrčao po lijevoj strani, a nakon toga je poslao loptu u sredinu šesnaesterca gdje je stajao kapiten "Plemića" Nemanja Bilbija, koji ju je loše zahvatio i nije bilo puno posla za Hadžikića u ovoj akciji.

Velež je naplatio sve greške mostarskog rivala. Senić je u 79. minuti poklonio loptu protivnicima, a Gulijašvili je bio itekako raspoložen za potop "Plemića", te je svojim drugim golom na utakmici riješio pitanje pobjednika. 

Do kraja susreta Bradarić je dobio crveni karton zbog veoma neopreznog starta na Mlinariću.  

Inače, ovo je prva pobjeda Veleža u zvaničnim susretima još od 8. avgusta 2020. godine, te su u međuvremenu bili bez pobjede na 10 mostarskih derbija. 

Nakon završenog mostarskog derbija Velež je i dalje četvrti nakon ovog kola, ali sada imaju 25 bodova, što je samo bod manje od Zrinjskog koji ima utakmicu manje.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.