ISKUSNI TRENER

Brazil ima novog selektora fudbalske reprezentacije

Dorival Žunior je novi selektor fudbalske reprezentacije Brazila, dolazi iz Sao Paula

Žunior: Iskusni brazilski stručnjak. PlatformaX

R.Kapetanović

8.1.2024

Brazilski fudbalski stručnjak Dorival Žunior (Junior) napustio je kormilo brazilskog Sao Paula, kako bi preuzeo reprezentaciju Brazila, objavio je njegov sada već bivši klub.

Nakon što im je propao pokušaj dovođenja Italijana Karla Anćelotija (Carlo Ancelotti), čelnici Brazilskog nogometnog saveza (CBF) okrenuli su se domaćem stručnjaku,

Dorival ima 61 godinu, te je od aprila prošle godine vodio Sao Paulo.

 - To je ostvarenje sna, koji je bio moguć samo zato što sam dobio priznanje za rad obavljen u Sao Paulu. Zato vam moram zahvaliti što ste bili dio ovog važnog razdoblja obnove. Također, bih želio zahvaliti navijačima za svu njihovu ljubav i podršku - kazao je Dorival za klupsku stranicu.

Dorival Žunior će naslijediti Fernanda Diniza koji je imenovan prošle godine kao privremeni izbor. Diniz je imao ugovor do juna, ali je nedavno dobio otkaz zbog loših rezultata. Kao selektor je vodio Brazil samo 184 dana tokom kojih je Brazil pod njegovim vodstvom odigrao devet utakmica upisavši čak pet poraza, te svega tri pobjede i remi.

Novi brazilski selektor se trenerskim poslom bavi od 2002. godine i do sada je radio jedino u brazilskim klubovima.

Najveći uspjeh ostvario je na klupi Flamenga s kojim je 2022. osvojio Kopa Libertadores, te brazilski Kup.

Brazil se trenutno nalazi na šestom mjestu južnoameričkih kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Prva je Argentina sa 15 bodova, Urugvaj ima 13, Kolumbija 12, Venecuela 9, Ekvador osam, a Brazil sedam bodova iz šest susreta.
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.