NEVJEROVATAN PUT

Imamo hit Afričkog kupa: Otjerali selektora nakon grupe, provlačili se, a sada bi mogli osvojiti trofej

Jedva prošli grupu, u osmini finala gubili do 86., a u četvrtfinalu se spasili golom u 90. minuti

Sa jučerašnje utakmice. AP

8.2.2024

Fudbaleri Obale Slonovače izborili su finale Afričkog kupa nacija nakon što su u polufinalu savladali DR Kongo (1:0).

Junak Obale Slonovače bio je Sebastijan Ale (Sebastian Haller) koji je zatresao mrežu u 65. minuti susreta nakon asistencije Maksa Gradela (Max). Obala Slonovače će u finalu igrati protiv Nigerija koja je nakon penala eliminisala Južnu Afriku (5:3).

Ništa ne bi bilo čudno da Obala Slonovače nije prošla kroz šta je prošla. Nakon debakla od Ekvatorijalne Gvineje (4:0), svi su bili sigurni da će ispasti, pa su iz Saveza Obale Slonovače otpustili selektora Žeana-Luja Gasea (Jean-Louis Gasset).

Međutim, pobjedom Maroka nad Zambijom (1:0) u posljednjem kolu, te remijem DR Konga i Tanzanije (0:0) poklopili su se rezultati i Obala Slonovače je prošla dalje.

Potom je u osmini finala izbacila jednog od favorita, ekipu Senegala nakon penala s ukupnih 2:1. Gubila je Obala Slonovače sve do 86. minute, a onda je Frank Kesi (Franck Kessie) iskoristio jedanaesterac. Poslije je tokom raspucavanja penala Obala Slonovače bila bolja i prošla dalje.

I tu nije bio kraj dramama Obale Slonovače. U četvrtfinalu su igrači ove selekcije gubili od Malija sve do 90. minute, a onda je Simon Andigra pogodio za 1:1.

Potom su uslijedili produžeci i Obala Slonovače je slavila i prošla u polufinale.

U polufinalu je jučer eliminisala DR Kongo, a u nedjelju je očekuje veliko finale i okršaj s Nigerijom.

Već sada je hit prvenstva, a ako kojim slučajem Obala Slonovače osvoji Afrički kup nacija, bit će ovo najluđi put jednog prvaka.

Obala Slonovače je do sada dva puta bila prvak Afričkih nacija, 1992. i 2015. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.