IMA UHAPŠENIH

Skandal u Španiji: Specijalni agenti upali u prostorije Fudbalskog saveza, spominje se i ime bivšeg igrača Barcelone

Kako španski mediji javljaju, sumnje u koruptivne radnje temelje se na nezakonskim ugovorima putem kojih se, navodno, prao novac

Pretresi u Španskom fudbalskom savezu. Screenshot / Marca

E. Ć.

20.3.2024

Centralna operativna jedinica španske Civilne zaštite jutros je upala u prostorije Španskog fudbalskog saveza zbog sumnje u koruptivne radnje.

Cijelom operacijom upravlja Sud prvog stepena iz Madrida, u koordinaciji s Uredom tužioca protiv korupcije i organiziranog kriminala. Provode je agenti Centralne operativne jedinice.

Pranje novca

Kako španski mediji javljaju, sumnje u koruptivne radnje temelje se na nezakonskim ugovorima preko kojih se, navodno, prao novac.

Nalog o uvidu u spornu dokumentaciju izdao je sud koji istražuje i ugovore koje je Španski fudbalski savez potpisao s Saudijskom Arabijom, domaćinom utakmica Španskog superkupa. 

U pregovorima je sudjelovala i kompanija Kosmos, čiji je vlasnik nekadašnji španski reprezentativac i defanzivac Barcelone Džerar Pike (Gerard Pique). 

Na temelju njih Španski fudbalski savez godišnje zaradi otprilike 40 miliona eura.

Istovremeno kad i upad u prostorije Saveza u madridskom predgrađu Las Rozas, događa se i premetačina domova njegovih zaposlenika i bivših zaposlenika. 

Pretražuju se i kuće

Pretražuju se kuće osumnjičenih u Madridu, Sevilji, Granadi i Malagi.

Pretražuje se i dom bivšeg predsjednika Španskog fudbalskog saveza Luisa Rubijalesa, koji je suspendovan sa svih fudbalskih dužnosti na tri godine zbog seksističkog skandala s finala Svjetskog prvenstva za žene.

Kako navode španski mediji, za sada je uhapšeno sedam osoba, dok ih je još pet pod istragom.

Iz Španskog fudbalskog saveza se još nisu oglašavali o akciji koja je u toku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.