TVRDE DA JE UKRADENA

Na aukciji se pojavila Maradonina Zlatna lopta: Porodica najavila tužbu

Maradona je taj trofej primio na svečanosti u kabareu Lido na Šamps-Elijses 1986. godine

Maradona: Bio najbolji igrač svijeta 1986. godine. Platforma X

E. Ć.

14.5.2024

Nasljednici čuvenog Dijega Maradone pokrenut će tužbu kako bi pokušali zaustaviti aukciju Zlatne lopte koju je on osvojio kao najbolji igrač 1986. u Meksiku.

Ova Zlatna lopta je bila izgubljena desetljećima, ali se nedavno ponovo pojavila i trebala se naći na auckiji u Parizu koja će biti organizovana juni. 

Titula iz 1986. godine

Maradona je predvodio "Gaučose" do titule svjetskog prvaka 1986. godine. Argentina je u finalu savladala Zapadnu Njemačku rezultatom 3:2.

Prethodno je Maradona na tom Mundijalu postigao neregularan gol, koji je kasnije prozvan "Božja ruka" protiv Engleske (2:1) u četvrtfinalu.

Sada kada se ponovo pojavio trofej, Maradonini nasljednici tvrde da je ukrade i da ga sadašnji vlasnik nema pravo prodati.

Njihov advokat je rekao kako će zatražiti sudsko oduzimanje trofeja i podnijeti prijavu za krađu. Maradona je taj trofej primio na svečanosti u kabareu Lido na Šamps-Elijses 1986. godine.

Izgubljen na pokeru ili krađa

- Trofej je kasnije nestao i o njemu su kružile razne glasine. Neki su rekli da ju je Maradona izgubio u partiji pokera ili da ju je prodao kako bi otplatio dugove, saopćila je aukcijska kuća.

Kružile su glasine da je Maradona držao trofej u banci u Napulju, koju su opljačkali lokalni gangsteri 1989. godine, dok je igrao za Napoli. Maradonini nasljednici s druge strane vjeruju da je ukraden iz banke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.