FUDBALSKA LEGENDA

Blaž Slišković slavi rođendan: Ovo je priča o čuvenoj opkladi sa sudijom i nestvarnoj pobjedi

A šta mislite gdje smo mi bili? U pozorištu, govorio je fudbalerima Dinama koji su pravdali žestok poraz govoreći da su "pretjerali u opuštanju"

Slišković: Rođen na današnji dan 1969. godine. Facebook

E. Ć.

30.5.2024

Nekadašnji reprezentativac i selektor fudbalske reprezentacije BiH Blaž Slišković danas proslavlja 65. rođendan.

Legendarni Baka je rođen 30. maja 1959. u Mostaru. Fudbalski put je krenuo u Veležu. Pet godina je igrao za "Rođene" od 1976. do 1981. godine.

Slišković je bio Veležovog tima koji je 9. februara 1980. pobijedio Dinamo Zagreb sa čak 9:2. Povodom Bakinog rođendana prisjetili smo se tog meča, ali i anegdota koje je ispričao upravo Slišković.

Inače, on je na ovoj utakmici postigao čak četiri gola. Jedan mu je donio 100 maraka.

Naime, dobio je slobodan udarac iz teške pozicije, kladio se sa sudijom da će pogoditi i – dao majstorski gol. Sudija Dušan Maksimović ga je navodno sačekao nakon utakmice i dao mu dogovorenih 100 maraka.

Osim Sliškovića, četiri pogotka za Velež dao je i Vladimir Skočajić, dok je jedan dodao Dragan Okuka. Strijelci za Dinamo su bili Zlatko Kranjčar i Stjepan Deverić.

Iako su se igrači Dinama nakon utakmice opravdavali za blamažu navodeći da su večer prije meča "pretjerali u opuštanju".

- Ma, danas smo bili mamurni, sinoć smo malo zaružili – pravdao se Marko Mlinarić.

Legendarni Blaž Slišković im je replicirao onako kako on to najbolje zna.

- A šta mislite gdje smo mi bili? U pozorištu? – odgovorio im je Baka Slišković.

Podsjetimo, nakon Veleža je bio fantastičan u dresu Hajduka, a igrao je još za Marsej, Peskaru, Lens, Ren, Hrvatski Dragovoljac i Zrinjski.

Nakon igračke uslijedila je trenerska karijera. Bio je selektor BiH od 2002. do 2006. godine, a vodio je još Hrvatski Dragovoljac, Zrinjski, Brotnjo, Hajduk, Tiranu, Široki Brijeg, Al-Ansar, Kvingdao, Kitče, a posljednji angažman imao je u Željezničaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.