LIGA PRVAKA

Sve oči uprte u Vembli: Real i Borusija za evropski tron, može li Terzić srušiti "Kralja"

Veliko finale igra se u Londonu, Anćeloti juri novi trofej i historiju

Borusija i Real na Vembliju. Supersport.com

1.6.2024

Ko će biti novi prvak Evrope? Hoće li Real Madrid doći do svoje 15. ili će Borusija napraviti čudo? Može li Edin Terzić do nevjerovatnog podviga ili će Karlo Anćeloti (Carlo Ancelotti) ispisati historiju?

Mnogo je pitanja, a odgovor na sva pitanja dobit ćemo nakon utakmice velikog finala Lige prvaka koju će Real Madrid i Borusija Dortmund odigrati u subotu, 1. juna, na kultnom Vembliju u Londonu.

Najava iz Madrida

Ako iko zna osvajati Ligu prvaka, onda su to Real Madrid i Karlo Anćeloti. Real je do sada 14. puta bio prvak Evrope, a u posljednjih deset godina, pet puta je osvojio Ligu prvaka. Što se tiče italijanskog stručnjaka, osvoji li Ligu prvaka, od njega samog će biti trofejniji samo Real.

Naime, Anćeloti je kao trener do sada osvajao ovo takmičenje četiri puta, te kao igrač u dva navrata, a bude li uspješan i u Londonu, imat će sedam titula prvaka Evrope.

Anćeloti: Želi oboriti rekord. AP

Kada smo kod Anćelotija, prije utakmice je najavio bitnu stvar. Na gol Madriđana se vraća Tibo Kurtoa (Thibaut Courtois), dok će Realov junak iz Mančestera Andrij Lunjin biti na klupi za rezerve.

Osim Kurtoe, za Real bi trebali startati Dani Karvahal (Carvajal), Načo Fernandez (Nacho), Antonio Ridiger (Rudiger), Ferlan Mendi (Ferland Mendy), Eduardo Kamavinga (Camavinga), Toni Kros (Kroos), Federiko Valverde (Federico), Džud Belingem (Jude Bellingham), Vinisijus Žunior (Vinicius Junior) i Rodrigo (Rodrygo).

Bosansko čudo

Nasuprot čuvenog Anćelotija i nekoga ko zna osvajati Ligu prvaka, nalazi se Edin Terzić. Bosanac iz Donjeg Vakufa sa svojim "Milionerima“ žele srušiti "Kralja“ i osvojiti Evropu. U Dortmundu od 1997. čekaju na trofej Lige prvaka, a u posljednjih 27 godina, imali su još samo jedno finale.

Terzić: Veliki uspjeh dolazak do finala. AP

Da stvar bude bolja, to finale 2013. igralo se na Vembliju. Bajern je pobijedio s 2:1, a sada se "Milioneri“ nadaju boljem ishodu meča s nacionalnog stadiona u Engleskoj.

Prema najavama njemačkih medija, Borusija će krenuti u sastavu: Gregor Kobel, Ian Matsen, Niko Šloterbek (Nico Schlotterbeck), Mats Humels (Hummels), Julijan Rajarson (Ryarson), Emre Džan (Can), Marsel Sabicer (Marcel Sabitzer), Karim Adejemi (Adeyemi), Džulijan Brandt (Julian), Džejdon Sančo (Jadon Sancho) i Niklas Fulkrug (Niclas Fullkrug).

Mogući sastavi dvije ekipe. Screenshot

Utakmicu na Vembliju sudit će slovenski arbitar Slavko Vinčić. Bit će zanimljivo vidjeti i susret Realovog Džuda Belingema protiv bivših saigrača.

Također, ovo će biti posljednja utakmica za Tonija Krosa u evropskom fudbalu. Nakon Eura u Njemačkoj okačit će svoje Adidas 11pro kopačke - koje nikada nije mijenjao - o klin.

Kros: Još finale Lige prvaka i Euro do penzije. Platforma X

Očekuje nas paklen okršaj na Vembliju nakon kojeg ćemo znati ime novog prvaka Evrope.

Modrić i društvo

U sastavu Reala su brojni igrači koji su osvajali Ligu prvaka. Od 2014. do danas pet puta su bili na tronu Evrope. To su Luka Modrić, Toni Kros, Načo Fernandez i Dani Karvahal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.