GRUPA A

Otočka reprezentacija traži prvi plasman u nokaut-fazu na Euru 2024: Škotska - Prilika za historiju

Škoti su već pokazali da znaju igrati s jačim reprezentacijama, tako se očekuje da će se snaći u grupi

Reprezentacija Škotske. Platforma X

11.6.2024

Grupa A na Evropskom prvenstvu ima potencijal da nam pokaže da su favoriti i oni nivo ispod njih nikad bliži. Tome doprinosi i fudbalska reprezentacija Škotske, koja je spremna za historijski korak i rezultat na prvenstvima Starog kontinenta.

Favorit u grupi u kojoj se nalaze, osim Škotske, još domaćin Njemačka, te Mađarska i Švicarska, može postojati samo na papiru. Selektor Stiv Klark (Steve Clarke) pravi veoma dobre stvari s reprezentacijom Škotske i čini se da su spremni za taj sljedeći korak.

Skidanje skalpova

Kvalifikacije za ovogodišnji Euro prikazali su nekoliko fenomenalnih predstava Škota. Selekcija Škotske je kvalifikacije završila s pet pobjeda, dva remija i jednim porazom.

Na Hampden Parku je pao višestruki evropski prvak, selekcija Španije (2:0). Nakon toga je uslijedila i krucijalna pobjeda protiv Norveške (1:2), golovima u samoj završnici za preokret, što je pokazalo da im skidanje skalpova nije nepoznanica. Pobjede protiv Kipra i Gruzije samo su im olakšale put.

Robertson: Lider tima. Platforma X

Potrebna promjena

Reprezentacija Škotske je u svojoj historiji imala znatno više uspjeha na svjetskim prvenstvima, nego na Euru. Ovo im je tek četvrti put da će učestvovati na Evropskom prvenstvu, a prethodna tri su završavali u grupi. Na Euru 2020 su završili kao posljednji u grupi s Engleskom, Hrvatskom i Češkom, osvojivši samo jedan, ali vrijedan bod koji je došao poslije remija s Engleskom (0:0)

Međutim, sa stabilnošću i konzistentnošću koju su pokazali u prethodnim kvalifikacijama mogu ciljati na izlazak iz grupe u ovogodišnjem izdanju i ispisivanju historije.

Spremni za potres

Selektor Klark će moći računati na veliki broj igrača koji su Škotskoj donijeli drugi uzastopni plasman smotru najboljih evropskih selekcija. Prvo ime je Liverpulov lijevi bek i kapiten reprezentacije Endi Robertson (Andy). Također su tu još mnoge zvijezde engleskog Premijeršipa poput Skota Mektomineja (Scott McTominay) iz Mančester junajteda i Vilinog Džona Mekgina (John McGinn). Nedostajat će im Luis Ferguson (Lewis), koji je briljirao s Bolonjom u Seriji A, ali tu su još brojni igrači Seltika i Rendžersa kojima svjetla velike pozornice nisu prejaka.

Uz mješavinu iskustva, mladosti i malo magije, Škoti su spremni napraviti potres na Euru u Njemačkoj.

Klark: Spreman na iskorak. Platforma X

Raspored utakmica

Škotska će otvoriti Evropsko prvenstvo 14. juna s Njemačkom (Alianc Arena), a nakon toga igrati sa Švicarskom (19. juni, RheinEnergie stadion), a nastup u grupi završiti protiv Mađarske (23. juni, MHPArena)

Kompletan sastav

Golmani: Kreg Gordon (Craig, Harts), Angus Gan (Gunn, Norvič), Zander Klark (Clark, Rendžers)

Odbrana: Endi Robertson (Andy, Liverpul), Kiran Tirni (Kieran Tierney, Real Sosijedad), Džek Hendri (Jack Hendry, Al Etifak), Rajan Porteus (Ryan Porteous, Votford), Liam Kuper (Cooper, Lids), Skot Mekena (Scott McKenna, Kopenhagen), Grent Hanli (Grant Hanley, Norvič), Greg Tejlor (Taylor, Seltik), Džon Sutar (John Souttar, Rendžers), Entoni Ralston (Anthony, Seltik).

Vezni red: Kalum Mekgregor (Callum McGregor, Seltik), Bili Gilmor (Billy Gilmour, Brajton), Džon Mekgin (John McGinn, Aston Vila), Keni Meklin (Kenny McLean, Norvič), Skot Mektominej (Scott McTominay, Mančester junajted), Stjuart Armstrong (Stuart, Sautempton), Rajan Džek (Ryan Jack, Rendžers).

Napad: Če Adams (Che, Sautempton), Lorens Šankland (Lawrence Shankland, Harts), Ben Doak (Liverpul), Džejms Forest (James Forrest, Seltik).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.