PODVIG

Eldar Spahić: Uspio sam istrčati ’Spartansku utrku smrti’

Manje od deset procenata elitnih atletičara završi ovu utrku, kaže rođeni Tuzlak

J.JEREMIĆ

22.10.2018

Bosanci i Hercegovci raštrkani su širom svijeta i gotovo da ne postoji mjesto na planeti gdje nećete nabasati na barem jednog našeg zemljaka.

Mnogi su priznati van granica BiH, a jedan od njih je Eldar Spahić (38), Tuzlak koji skoro dvije decenije živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Velika ljubav

Eldar je ljekar u Njujorku, a preko bare se otisnuo 1999. godine, nakon što je u rodnom gradu završio srednju medicinsku školu. U vrijeme kada ne liječi ljude, velika ljubav mu je sport, tačnije maraton i triatlon.

- Radim kao ljekar u urgentnoj klinici i u bolnici pri sportskoj medicini. Ultra trčanjem se bavim nekih 15 godina. Triatlonom sam se počeo baviti prije tri godine. Završio sam mnogo ultra utrka po brdskim terenima.

U početku sam učestvovao na preponskim takmičenjima po vojnim kasarnama, a kasnije se, elitno, takmičio na spartanskim utrkama s preponama poput onih vojničkih - objašnjava nam Tuzlak s njujorškom adresom.

Kako kaže, pred sebe je postavio jasan cilj kada su u pitanju utrke.

- Moj cilj od 2013. je da završim 10 najtežih utrka u svijetu. Završio sam tri od deset, uključujući “Spartansku utrku smrti” (za 60 sati prijeći 241 kilometar), čiji je cilj da fizički i mentalno slomi takmičare. Manje od deset procenata elitnih atletičara završi ovu utrku. Ja sam prvi i jedini s bivših jugoslavenskih prostora koji je u tome uspio - ističe Eldar.

Deset dana nakon „Spartanske utrke smrti“, Spahić je na brdskom preponskom maratonu povrijedio koljeno. Uslijedila je operacija 2014. godine, nakon koje se njujorški ljekar prestao baviti brdskim preponskim maratonom.

Okrenuo se orijentacijskim utrkama s mapama i kompasima u ultra brdskim takmičenjima. Godinu kasnije počeo se baviti triatlonom.

Bolji rezultati

- Prva utrka mi je bila “Ironman” iako se tu ne uskače bez godina treninga i iskustva na manjim triatlonima. Svaki sam uspješno završio i postižem sve bolje rezultate - objašnjava Spahić, koji je posljednji nastup imao krajem prošlog mjeseca.

- Ova “Ironman” utrka se sastojala od 3,86 kilometara plivanja, 180,25 kilometara biciklizma i 42,20 kilometara trčanja. Bio sam jedini Bosanac koji je učestvovao na ovoj trci. Naša zastava se prvi put našla na ovom “Ironmanu” u američkoj državi Merilend među 40 drugih zastava i ubuduće će se uvijek nalaziti na ovoj utrci, kao znak učešća BiH - ističe Spahić.

Naglašava da osjeća obavezu da pomogne društvu u kojem je odrastao.

- Povezan sam s mnogo ljudi, od kojih su mnogi uspješni u svijetu, i nadam se da ćemo Bosnu i naš narod dovesti do vrha! To samo možemo ako se svi ujedinimo i pokušamo da pomognemo jedni drugima. Mnogo sam Amerikanaca doveo dolje i mnogi od njih su posjetili BiH nekoliko puta - rekao je Spahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.