KARIJERE

Nermin Memić: San mi je odlazak na Paraolimpijadu

Smatra da su osobe sa invaliditetom u velikom stepenu diskrimirane u BiH

Memić: Ne može zamisliti dan bez treninga. J. Alibegović

Jasmin Alibegović

14.5.2019

Na nedavno održanom Otvorenom paraplivačkom ekipnom prvenstvu Hrvatske u Zagrebu, među 27 klubova iz šest zemalja i 167 plivača, bili su i predstavnici BiH iz Plivačkog kluba "Spid" iz Sarajeva. Naš najbolji paraplivač Nermin Memić osvojio je srebrenu medalju u disciplini 100 metara delfin u apsolutnoj kategoriji.  

Pola godine prije nego što je počeo trenirati, Nermin je doživio tešku saobraćaju nesreću.   

- Plivanje sam počeo trenirati iz zdravstvenih razloga jer sam doživio tešku saobraćajnu nesreću, u kojoj sam ostao bez ruke. Tako da mi je radi kičme i svega trebao neki sport - kaže Memić.

Ovakom velikom uspjehu nije se ni sam nadao.

- Upisao sam se u PK "Spid" i trener Amel Kapo imao je neke planove za takmičenja, a ja tada nisam ni znao da ima takmičenje  za osobe sa invaliditetom  - priča najbolji bh. paraplivač.

Smatra da su osobe sa invaliditetom u velikom stepenu diskrimirane u BiH.

- S obzirom na to da sam dvije godine invalid, relativno mlad sam se susreo sa problemom u zakonu, barem kada su civilne žrtve nesreće u pitanju. Zakonom te osobe ničim nisu zaštićene i nisam zadovoljan, dok s druge strane, ratni vojni invalidi imaju sve. Ja od države ne dobivam nikakvu pomoć - ističe Memić.

J. Alibegović

Takmičenje u Zagrebu za Memića je bilo izuzetno teško.  

- Zagreb i Split su u Hrvatskoj jedna od najtežih takmičenja. Tamo se ostvaruju rezultati na svjetskom nivou, gdje možete ispuniti normu za svjetsko i evropsko prvenstvo te Paraolimpijadu. Dolaze takmičari iz svih zemalja Evrope da postignu normu tako da vi nemate neke šanse da osvojite medalju, ali ja sam uspio, hvala Bogu - ponosno kaže Memić.  

Njegova najveća želja je nastup na paraolimpijskim igrama.

- Ima još dugo do toga, treba još trenirati i raditi pa ćemo vidjeti. Odlazak na Paraolimpijske igre bi mi sigurno bio najveći uspjeh - riječi su ambicioznog bh. paraplivača.  

Memić ne može zamisliti dan bez treninga.

- Dva dana kada ne treniram, već mi nedostaje mi bazen. Delfin je taj stil koji preferiram i idem na takmičenja. U klubu je odlična atmosfera. Mladi članovi svaki dan sve više napreduju, poboljšavaju vremena i veliki broj njih će biti dobri takmičari i nadam se da će osvajati veće medalje nego ja sada - kaže naš sagovornik.  

Osim što je uspješan u bazenu, Nermin je zaposlen i sve svoje obaveze uspijeva uskladiti.

- Radim u istoj firmi gdje sam radio prije nego što sam imao nesreću. Kolege s posla me podržavaju i imaju razumijevanja za sve ovo što radim. Nigdje ne idem s posla zato što odmah poslije idem na trening. Što se tiče takmičenja, vrlo rado me puste - zaključuje Memić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.