ASOVI

Legendarni skakač debitirao 1988. godine, ali još ne pomišlja na povlačenje

Kasai: Nema tajni. Arhiv

F. I. / Avaz.ba

23.12.2019

U junu je proslavio 47. rođendan, ali se ne predaje. Neumorni Japanac Norijaki Kasai i dalje skače.

Iako nas je pomalo sve iznenadio potvrdivši kako neće nastupati na predstojećoj, kultnoj novogodišnjoj turneji Četiri skakaonice, kaže da ne razmišlja o povlačenju iz skijaških skokova.

Čak mašta o narednim Zimskim olimpijskim igrama, koje će se održati 2022. godine u kineskom Pekingu.

Neće odustati 

- Kada sam bio mlađi, često sam razmišljao kako ću izvesti sljedeći skok, kasnije sam shvatio kako su stvari postajale sve lakše, sa svakim novim skokom. Ustvari, tek sam nakon Igara 2014. u Sočiju shvatio koliko može biti lagano - rekao je jednom prilikom Kasai.

Na predstojećoj novogodišnjoj turneji ga neće biti jer su u japanskoj reprezentaciji odlučili dati priliku mlađim snagama, ali Kasai poručuje da se fizički osjeća dobro i da neće odustati. Krajem novembra krenuo je u svoju 31. sezonu u Svjetskom kupu, ali za sada je bez bodova. Forma je daleko od idealne, 32. mjesto u Klingentalu je trenutno njegov najbolji rezultat. No, Kasai se ne predaje.

- Znam da sam rekao da ću prestati sa 50, planirao sam nastupiti u Pekingu 2022., maštao o Igrama u mom Saporu 2026. godine. Sa 54 godine, to je veliki izazov, ali vidjet ćemo. Nažalost, neće Saporo biti domaćin, već Kortina. 

”Jači” od porodice 

Uspio sam “nadglasati” porodicu, ubijediti ih da treba da skačem i dalje. Uznemiren sam što nisam osvojio medalju na posljednjim Igrama, ali to mi je podstrek da odem u Peking za četiri godine - kaže sportista nesalomivog duha.

- Ljudi me pitaju u čemu je tajna, ali kažem da tu nema tajni. Možda imam neke osobine jače nego, recimo, neki drugi ljudi, ali nemam posebnu dijetu, niti bilo što drugo - kaže Norijaki.

U Svjetskom kupu je debitirao još 1988. godine i tada većina njegovih današnjih suparnika nije bila još ni rođena. Prvi nastup na Četiri skakaonice imao je 1991. Do danas je ostvario 17 pobjeda u Svjetskom kupu, prva je bila u Garmišu 1. januara 1993. godine. Nešto ranije, 1992. je u češkom Harahovu (21. mart), ostvario svoj prvi uspjeh, postao je svjetski prvak u letovima.

- U početku nisam osjećao da treniram dovoljno, ali sam onda tamo 2001. godine počeo drugačije razmišljati. Da sam imao istu mentalnu snagu kad sam bio mlađi, siguran sam da bih osvojio više medalja - rekao je Kasai.

U Sočiju je sa 41 godinom i 254 dana postao najstariji osvajač zimske olimpijske medalje ikada, nakon što se dokopao srebra.

Tu su još dvije bronze u timskoj konkurenciji (Lilehamer 1994. i Soči 2014.). Najbolje rezultate u Svjetskom kupu Kasai je ostvario 1993. i 1999. godine, kada je završio kao treći.

Sedam svjetskih medalja

Kasai je rođen 6.juna 1972. godine u malom gradiću Šimokaji samo nekoliko mjeseci nakon što je Jukio Kasaja osvojio prvo zlato za Japance na nekim Zimskim igrama, trijumfom u skijaškim skokovima.

Norijaki ima sedam medalja sa svjetskih prvenstava, ali nijednu zlatnu. Nikada nije slavio na Novogodišnjoj turneji, dva puta je bio drugoplasirani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.