RUKOMET

Ima li selektor Obrvan viziju sa "Zmajevima"?

Naš državni tim pred duele predbaraža protiv Grčke

Obrvan: Dao priliku mladim igračima kada se to ne radi. Arhiva

Piše: Er. B.

1.3.2022

Brzo su se smirile strasti poslijerelativno slabog nastupa muške rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu u Bratislavi, a misli su već okrenute ka predbaraž okršajima sa Grcima za Svjetsko prvenstvo 2023. godine, koji “Zmajeve” očekuju 16. marta od 18.15 sati u Halkidi, dok je revanš zakazan za 19. marta (20 sati) u Tuzli.


Šansa mladim

Znamo da selektor Ivica Obrvan ima ugovor do 2025. godine i da će voditi tim i u budućim akcijama. Ali ono što iz nastupa na EP-u nismo mogli saznati je u kojem smjeru?

Neobično je da Obrvan nije ništa izvukao sa EP-a, ali tako je sam kazao.

- Ničemu ovo nije služilo, rekao je selektor poslije turnira u Bratislavi.

Same utakmice su djelovale kao da je pokušavao dati priliku mladim igračima kad se to ne radi – na najvažnijem takmičenju. Dobar je primjer status najperspektivnijeg među njima Edina Klisa, koji kod istog trenera nema previše prilike igrati u Zagrebu, a onda na Evropskom prvenstvu dobije neočekivano više minuta u odnosu na iskusnije i igrače u boljoj takmičarskoj formi.

Javnost ipak očekuje da Klis u Zagrebu ima svog trenera - selektora koji će mu tamo dati više prilike i minuta u igri kako bi onda spremniji, jači i bolji došao među “Zmajeve”, a ne da se u reprezentaciji kali kako bi bio bolji u klubu.

Ujedno su na prvenstvo pozvani i najbolji igrači pa se nameće pitanje u kojem smjeru ide tim i znamo li šta hoćemo?


BiH trenutno nema igrače kojima može nadomjestiti odlazak četvorice dugogodišnjih standardnih reprezentativaca. Arhiva

Odlazak najboljih

Uz Obrvana na klupi rukometna reprezentacija BiH je već ostala bez izuzetnog igrača - Marka Panića, potom je oproštaj Nikole Prce prošao uz poniženje veterana bh. rukometa, a onda su dosta neočekivano svoje oproštaje objavili i Vladimir Vranješ te Ivan Karačić. Jasno je da će Vranješ igrati na vrhunskom nivou klupski rukomet još nekoliko sezona i da bi reprezentaciji itekako dobro došao, dok je Karačić trkački bio jedan od najaktivnijih igrača našeg A tima na EP-u (uz Vladu Draganića), što dovoljno govori o njegovoj spremi i igračkim mogućnostima. Zašto nam rukometaši odjednom odlaze iz reprezentacije?

Da spomenuti Klis, Marko Lukić ili Milan Vukšić ipak nisu rješenje za Obrvana kako se činilo na EP-u, ukazuje i to da se u našem taboru žele pojačati na pozicijama lijevog i srednjeg beka dovođenjem pod bh. zastavu donedavnog njemačkog reprezentativca Tima Sutona.

Suton sigurno neće igrati protiv Grčke i potencijalno je pojačanje tek za eventualni plasman u baraž. BiH trenutno nema igrače kojima može nadomjestiti odlazak četvorice dugogodišnjih standardnih reprezentativaca, ali i dalje može sastaviti jako dobru prvu postavu sa Benjaminom Burićem na golu, njegovim bratom Senjaminom na pivotu, Mirkom Hercegom, Josipom Perićem i Dejanom Malinovićem kao bekovima, Ibrahimom Haseljićem i Alenom Ovčinom na krilima, te kapitenom Mirsadom Terzićem kao stubom odbrane.

Kraća klupa

Sigurno je da će naša reprezentacija sad imati još veći problem sa širinom klupe i održavanjem visokog nivoa igre u drugim poluvremenima.

Ipak od ovakvog sastava se u svakom slučaju očekuje da prođe Grčku, a od selektora Obrvana da pronađe jasan put za ovaj tim, kao i da ostvari drugu pobjedu na klupi reprezentacije od dolaska na mjesto selektora prije ravno godinu dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.