VELIKO POJAČANJE BARAKUDA

Ruski vaterpolista uzeo hrvatski pasoš

Ovakva je odluka pristigla tokom petka u Hrvatski vaterpolski savez iz FINA-e, Međunarodne organizacije vodenih sportova

Konstantin Harkov. Agencije

G. Š.

26.3.2022

Rus Konstantin Harkov (25), ljevoruki napadač splitskog Jadrana, od danas ima pravo nastupa za vaterpolo reprezentaciju Hrvatske!

Ovakva je odluka pristigla tokom petka u Hrvatski vaterpolski savez iz FINA-e, Međunarodne organizacije vodenih sportova. Nakon Andreja Bjelofastova i Xavija Garcije, ovime je Konstantin Harkov postao treći naturalizirani hrvatski vaterpolski reprezentativac. 

Riječ je o vrlo velikom pojačanju "Barakuda" na desnoj strani bazena. S njime je ekipa selektora Ivice Tucka dobila značajno na probojnosti, napadačkim rješenjima, opasnostima za suparnike, a posebno na brzini jer je riječ ujedno i o vrlo brzom igraču, sjajnom plivaču, prenose SN.

Harkov je posljednji put igrao za Rusiju 21. februara 2021. u nizozemskom Roterdamu, u odlučujućoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Olimpijske igr u Tokiju. Odmah nakon toga, obostrano izraženom spremnosti HVS-a i Harkova počela je procedura njegove naturalizacije. U sklopu nje, temeljem pravila FINA-e, igrač je uz državljanstvo nove države morao pauzirati godinu dana na svim međudržavnim takmičenjima reprezentacija, te ostati odnosno nastaviti igrati najmanje godinu dana za klub u državi čije je sportsko državljanstvo zatražio...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.