ZVANIČNO OTVORENO

Banja Luka i Foča domaćini Svjetskog prvenstva u raftingu, učestvuje 250 takmičara

Kada su u pitanju discipline takmičari će danas na Vrbasu odmjeriti snage u sprintu, u subotu u H2H, dok je nedjelja rezervisana za najatraktivniju disciplinu, slalom koja će se voziti na noćnoj stazi

E. Ć. / Anadolija

27.5.2022

Na Svjetskom prvenstvu učestvuje 61 tim iz 22 zemlje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Takmičarski dio Svjetskog prvenstva u raftingu koje se održava do 1. juna u Banjoj Luci i Foči, na rijekama Vrbas i Tara, počinje danas kada se održava takmičenje u disciplini sprint na Vrbasu.

Svjetsko prvenstvo u raftingu ss, a oko 250 takmičara, odnosno 61 tim iz 22 zemlje očekuju ukupno četiri takmičarska dana.

- Ima ih zaista sa svih strana svijeta, od daleke Australije, prisutne su i Južna, Sjeverna i Srednja Amerika, dosta evropskih zemalja, naše komšije iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, imamo timove iz Azije, najbrojniji je među njima Japan, a stigli su i timovi iz Mongolije - rekla je za Anadolu Agency (AA) Mirna Samac, portparolka Svjetskog prvenstva u raftingu.





BiH predstavljaju četiri tima

Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu predstavljaju četiri tima, tri iz Banja Luke i jedan iz Zenice.

Kada su u pitanju discipline takmičari će danas na Vrbasu odmjeriti snage u sprintu, u subotu u H2H, dok je nedjelja rezervisana za najatraktivniju disciplinu, slalom koja će se voziti na noćnoj stazi.

- Mi na rijeci Vrbas smo jedini u svijetu koji imaju noćnu stazu na prirodnoj rijeci, opet jedna stvar sa kojom se samo mi možemo pohvaliti - naglasila je Samac.

Nakon toga prvenstvo se "seli" u Foču gdje je oficijelni trening zakazan za 31. maj gdje će biti održano takmičenje u disciplini spust.

- Ona je onako fizički najzahtjevnija, traje čak sat vremena i to je konstantno veslanje, Tara je zahtjevnija od Vrbasa, tako da očekujemo da naši takmičari najviše snage moraju sačuvati za sami kraj što im sigurno neće biti lako, ali zato su i profesionalci - kazala je Samac.

Organizator Svjetskog prvenstva u raftingu u R4 kategoriji je Rafting klub Kanjon iz Banja Luke.

- Mi smo jedini koji su organizovali rafting takmičenja na svim nivoima u svim disciplinama - istakla je Samac.

Ovo je drugo Svjetsko prvenstvo koje organizuje Kanjon, a do sada su organizovali i tri evropska prvenstva, 15 evropskih kupova...

- Teško je reći broj svih takmičenja i regata koje smo imali na nivou Balkana i nivou Bosne i Hercegovine - naglasila je portparolka Svjetskog prvenstva u raftingu.

Zadovoljstvo biti dio priče

Prema njenim riječima takmičari koji su prošli cijeli svijet uvijek se oduševe kada dođu i vide boju rijeka i prirodu u Bosni i Hercegovini. Dodala je da takmičenja na najvišem svjetskom i evropskom nivou doprinose popularizaciji raftinga. Prema njenim riječima Banjaluci je bilo relativno lako dobiti organizaciju Svjetskog prvenstva i to iz više razloga.

- Vrbas je možda i najpogodnija rijeka za rafting u svijetu. Imamo mogućnost zatvaranja regionalnog puta, to skoro nigdje u svijetu nije moguće. Imamo mogućnost regulacije nivoa vode jer imamo dobru saradnju sa Hidroelektranama "Bočac" i rijeku koja omogućava fino takmičenje što se tiče samih brzaka - rekla je Samac.

Dodala je da je Tara u Evropi i svijetu najpoznatija po svom kanjonu i ljepoti, pogotovo u disciplini spust, tako da su ove dvije, ali i ostale rijeke u BiH, doprinijele tome da ekipe iz svih dijelova svijeta mogu doći i da rafting može da bude jedan od najboljih sportova na vodi u BiH.

Đorđe Trninić, reprezentativac BiH i član Dajak klub ekipe iz Banja Luke, rekao je da se nada da će se tokom Svjetskog prvenstva zabaviti, steći nova iskustva i poznanstva.

- Ovo je ipak domaća staza, mi možda nismo fizički i tehnički najjača ekipa i među najjačim ekipama, ali opet smo razradili neku taktiku koja bi nam mogla pomoći da možda uzmemo jednu od medalja - optimista je Trninić.

Najveća su im očekivanja od današnje discipline sprint, i tome su se najviše posvetili trenirajući u istim uslovima kakvi će ih dočekati na trci.

- Ovo je za samu Banja Luku i za čitavu državu jedan veliki događaj jer svi su nekako i posredno i neposredno uključeni, neko iznajmljuje smještaj, neko prevoz... - rekao je Trninić dodajući da je zadovoljstvo biti dio te priče.

Mađari oduševljeni

Lilla Suveges, kapiten mađarskog ženskog tima, rekla je da su mnogo puta do sada bili u Banjoj Luci, a da je ona prvi put ovaj grad posjetila 2009. godine kada je održano prošlo Svjetsko rafting prvenstvo na Vrbasu. Istakla je da ona i članice njenog tima obožavaju Banja Luku.

- Banja Luka je najbolja, Svjetsko prvenstvo i druga takmičenja uvijek su dobro organizovana, a tu su i hrana, druženje, prijatelji. Nevjerovatno je - kazala je Suveges.

Dodala je da vole Vrbas jer im nije toliko hladan, a to im je izuzetno važnom. Također, oduševljeni su prirodom.

Na pitanje kakva su im očekivanja od takmičenja i da li se nadaju medaljama, rekla je:

- Uvijek se nadamo. U Mađarskoj nemamo "divljih voda", uvijek smo u malo čudnoj situaciji, ali mi smo kajakaši na mirnim vodama, jaki smo ali nedostaju nam 'divlje vode' potrudit ćemo se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.