SPORT KROZ 2022.

Od deportacije Đokovića, odlaska Osima i Pelea, do zlatnih medalja Lane Pudar i Mesija

Najveći uspjeh bh. sporta u 2022. godini postigla je najbolja bh. plivačica Lana Pudar na Evropskom prvenstvu u Rimu, gdje je osvojila zlatnu medalju u disciplini 200 metara delfin

Lana Pudar: Ponos BiH. Facebook

Piše: A. Vatreš

31.12.2022

Protekla godina bila je prava poslastica za sve sportske zaljubljenike. Ponudila nam je mnoštvo događaja, uzbuđenja, pozitivnih i inspirirajućih priča, a nažalost i nekoliko tužnih vijesti.

Svijet će je pamtiti po dva velika takmičenja - Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu i Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru, a BiH po novom velikom uspjehu plivačice Lane Pudar, nastupu bh. košarkaša na Eurobasketu, a li i smrti velikana bh. fudbala Ivice Osima.

Januar: Deportacija Đokovića

Januar je protekao u znaku srbijanskog tenisera Novaka Đokovića, koji je deportovan iz Australije zbog odbijanja da se vakciniše protiv koronavirusa, zbog čega nije mogao da brani titulu na Australijan Openu.

Poslije zadržavanja u imigracionom pritvoru i dva sudska procesa Đokoviću je ukinuta viza za ulazak u Australiju, zbog prijetnje da bi prisustvo nevakcinisanog igrača moglo da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv koronavirusa.

Njegovo odsustvo iskoristio je Rafael Nadal, koji je došao do 21. gren slem titule.

Novak Đoković. Twitter

Februar: Olimpijada u Pekingu

Centralni događaj tokom mjeseca februara bile su 24. po redu Zimske olimpijske igre, koje su održane u Pekingu (4. – 20. 2.).

Učešće je uzela 91 nacija, uključujući i BiH, koju je predstavljalo šest takmičara - Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) i Mirza Nikolajev (sankanje).

Najuspješnija zemlja bila je Norveška s 37 osvojenih medalja, od čega 16 zlatnih.

Igre su obilježile razne kontroverze, kao što su kršenja ljudskih prava, pri čemu je nekoliko država poslalo sportiste, ali ne i svoje diplomatske predstavnike, kao znak diplomatskog bojkota.

U februaru smo dobili i novog afričkog šampiona Senegal, kao i novog prvaka NFL lige Los Anđeles Remse.

Peking je u februaru bio u centru pažnje. Facebook

Mart; Alkarazov prvjenac

Mart je najavio početak nove teniske ere. Karlos Alkaraz (Carlos Alcaraz) je osvajanjem svog prvog Mastersa, u Majamiju, postao najmlađi šampion muškog singla u historiji turnira, a ujedno treći najmlađi osvajač titule iz serije 1000. To je bio uvod u godinu iz snova za mladog Španca, koji je šest mjeseci kasnije osvajanjem US opena postao najmlađi svjetski “broj jedan” (19 godina i četiri mjeseca).

Karlos Alkaraz. Twitter

April: Sedma titula Zrinjskog

Fudbaleri mostarskog Zrinjskog imali su godinu iz snova, u kojoj su superiorno došli do sedme titule prvaka Bosne i Hercegovine. Matematički su je osigurali 16. aprila uvjerljivom pobjedom nad Sarajevom (4:0).

Sezonu su na kraju okončali s rekordnih 26 pobjeda i čak 27 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Tuzla City. April će ostati upamćen i po smrti najpoznatijeg fudbalskog agenta Mina Rajole (Raiola).


"Plemići" su matematički osigurali titulu 16. aprila uvjerljivom pobjedom nad Sarajevom (4:0). Zrinjski

Maj: Odlazak Ivice Osima

Maj je započeo najtužnijom mogućom viješću. Napustio nas je Ivica Osim, legenda bh. fudbala i jedan od najuspješnijih trenera s prostora bivše Jugoslavije.

Smrt ga je zatekla u 81. godini, u Gracu, gdje je živio.

Sahranjen je 14. maja na sarajevskom groblju Bare, a na vječni počinak ispratilo ga je više hiljada ljudi, među kojima su bile i brojne fudbalske legende.

Osim je kao igrač bio reprezentativac Jugoslavije i nastupio je na Ljetnim olimpijskim igrama 1964. godine. Također je predstavljao Jugoslaviju na Euru 1968., gdje je osvojio srebrenu medalju i bio izabran u najbolji tim turnira.

Kao trener osvojio je bronzanu medalju s Jugoslavijom na Ljetnim olimpijskim igrama 1984. kao pomoćnik, te je stigao do četvrtfinala Svjetskog prvenstva 1990. kao selektor jugoslavenske reprezentacije.

Također je stigao do polufinala Kupa UEFA-e u sezoni 1984./85. kao menadžer svog matičnog kluba Željezničara.

Ivica Osim je sahranjen na sarajevskom groblju Bare. Avaz

U ovom mjesecu svjedočili smo velikom broju sportskih spektakla. Fudbaleri Real Madrida su po rekordni 14. put osvojili Ligu šampiona, nakon što su u finalu u Parizu savladali Liverpul 0:1)

Anadolu Efes je drugu godinu uzastopno podigao pehar košarkaške Eurolige, dok je Rafael Nadal na Rolan Garosu stigao do rekordnog 22. gren slema.

Juni: NBA prsten za Karija i Voriorse

NBA liga dobila je novog-starog prvaka. Golden Stejt Voriorsi vratili su se na tron poslije četiri godine i stigli do svog sedmog šampionskog prstena, nakon što su u velikom finalu s 4-2 u seriji savladali Boston Seltikse.

Finalnu seriju obilježio je Stef Kari (Steph Curry), koji je ponio nagradu MVP-a, odnosno najkorisnijeg igrača, prvi put u svojoj karijeri.

Mjesec je obilježio i Novak Đoković, koji je stigao do svog sedmog naslova na Vimbldonu i ukupno 21. gren slema u karijeri.

Time se približio rekorderu Rodžeru Federeru (Roger), koji je turnir u Londonu osvajao osam puta.

NBA liga dobila je novog-starog prvaka. NBA liga

Juli: Vingegor pobjednik Tur de Fransa

Najveća biciklistička utrka na svijetu Tur de Frans vožena je tokom mjeseca jula, a pobjedu je poslije trosedmičnog takmičenja odnio Danac Jonas Vingegor (Jonas Vingegaard).

On je time prekinuo niz Slovenca Tadeja Pogačara, koji je slavio na dva prethodna Tura.

U ovom mjesecu održano je i Evropsko prvenstvo za fudbalerke, koje je prvi put u historiji osvojila Engleska, a veliki događaj bilo je i Svjetsko atletsko prvenstvo, održano u Oregonu.


Jonas Vingegor. Twitter

Avgust: Evrop sko zlato Lane Pudar

Najveći uspjeh bh. sporta u 2022. godini postigla je najbolja bh. plivačica Lana Pudar na Evropskom prvenstvu u Rimu, gdje je osvojila zlatnu medalju u disciplini 200 metara delfin.

U finalnoj utrci isplivala je vrijeme 2:06.81, što je bilo dovoljno za nevjerovatno prvo mjesto i najveći uspjeh njene karijere.

Na istom takmičenju 16-godišnja Mostarka osvojila je bronzu u disciplini 100 metara delfin s vremenom od 57.27 sekundi i zaostatkom od 0.61 za pobjednicom.

Ranije je na Mediteranskim igrama u Oranu osvojila dva zlata, na 100 i 200 metara delfin. Osim SP u plivanju, tokom mjeseca avgusta održalo se još nekoliko značajnih takmičenja. 

Jedno od njih je Evropsko prvenstvo u atletici, kojem je domaćin bio Minhen.

Poljska i Slovenija su bili domaćini Svjetskog prvenstva u odbojci, gdje je četvrtu šampionsku titulu osvojila Italija.

U Splitu se održalo Evropsko prvenstvo u vaterpolu, a zlatom se okitila domaća selekcija Hrvatske, kojoj je to bila druga evropska titula.


Lana Pudar. FINA

Septembar: "Zmajevi" na Eurobasketu

Septembar ćemo pamtiti po nastupu najboljih bh. košarkaša na Eurobasketu. Iako nisu prošli grupu, “Zmajevi” su odigrali nekoliko odličnih utakmica. Upisali su dvije pobjede, a uspjeli su srušiti i bivšeg prvaka Sloveniju.

Novi evropski prvak na kraju je postala Španija, koja je u finalu savladala Francusku za svoju četvrtu titulu prvaka.

Bh. košarkašice istog mjeseca nastupile su na Svjetskom prvenstvu u Australiji, dok su naše najbolje odbojkašice drugi put zaredom izborile plasman na Evropsko prvenstvo.

Atić i Nurkić. FIBA

Veliki događaj bio je i oproštajni meč čuvenog Rodžera Federera (Roger), koji je otišao u igračku penziju.

Svoj posljednji meč u karijeri odigrao je u dublu sa svojim najvećim rivalom Rafaelom Nadalom na Lejver kupu u Londonu, ali nije uspio da ostvari pobjedu.

Nije poraz taj koji je rasplakao Federera, već oproštaj od svojih kolega tenisera i sjećanje na početke i podršku porodice koju je na svom teniskom putu imao. Zajedno sa Federerom, plakali su i na tribinama.

Federer je obilježio protekle dvije decenije i ostat će upamćen kao jedan najvećih tenisera svih vremena s 20 grend slem titula.

Oktobar: Zlatna lopta za Benzemu

Francuski fudbaler i napadač Real Madrida, 34-godišnji Karim Benzema po prvi je put u svojoj karijeri osvojio prestižnu nagradu France Footballa, čuvenu Zlatnu loptu.

Benzema je prošle sezone postigao 44 gola u 46 utakmica za svoj klub, od čega 27 u prvenstvu Španije i 15 u Ligi prvaka, čime je odnio titulu najboljeg strijelca u oba takmičenja koja je s klubom i osvojio.

Karim Benzema. Twitter

Novembar: Bh. odbojkašima svjetsko srebro

Glavni grad BiH je u novembru bio domaćin Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci, na kojem je naša reprezentacija ostvarila još jedan odličan rezultat.

“Zlatni ljiljani” na kraju su osvojili srebrenu medalju, nakon što su u finalu poraženi od selekcije Irana.

Istog mjeseca okončana je i sezona u Formuli 1, gdje je naslov dominantnom izvedbom tokom cijele sezone s 15 upisanih pobjeda odbranio Maks Ferstapen (Max Verstappen).

“Zlatni ljiljani” na kraju su osvojili srebrenu medalju, nakon što su u finalu poraženi od selekcije Irana.. Avaz

Decembar: Mesi podigao "Boginju"

22. godini bilo je Svjetsko fudbalsko prvenstvo, kojem je od 20. novembra do 18. decembra domaćin bio Katar.

Naslov prvaka, svoj treći u historiji, na kraju je osvojila Argentina predvođena Lionelom Mesijem (Messi), nakon što je u finalu poslije penala savladala Francusku.

Mesi je tako stigao do jedinog velikog trofeja koji mu je nedostajao, a osvojio je i “Zlatnu loptu”, nagradu za najboljeg igrača turnira.

Argentinski čarobnjak tim trofejom vjerovatno je riješio dileme o GOAT-u, najvećem svih vremena.

Bronzana medalja pripala je reprezentaciji Hrvatske, koja je u utakmici za treće mjesto savladala senzaciju turnira Maroko.

Marokanci su bili najpozitivnije iznenađenje Mundijala, a njihov uspjeh je najveći ikada koji je ostvarila neka afrička selekcija.


Lionel Mesi. Twitter

Sami kraj godine rastužio je fudbalske fanove širom svijeta.

U 82. godini života je poslije teške bolesti preminuo Pele, legendarni brazilski fudbaler i po mnogima najbolji igrač svih vremena.

Pele će ostati upamćen kao jedini igrač s tri osvojena naslova prvaka svijeta, a u historiju je otišao i kao rekorder po broju postignutih golova (1.279 golova u 1.363 utakmice).

Ujedno je rekorder Brazila po broju golova (77 na 95 susreta), Santosa (643 na 659 mečeva), a ima i najveći broj het-trikova u historiji fudbala (92).

Pele. Facebook

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.