PITAMO TRENERE

Zašto nemamo olimpijsku medalju: Vlasti nemaju sistemski pristup sportu

Jedina smo zemlja s područja bivše Jugoslavije koja nikada nije slavila postolje na Olimpijadi

Treneri svjesni problema. Avaz

7.4.2023


Srbija i Hrvatska ih skoro i ne broje, imaju ih Slovenija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, ali i Kosovo, dok se Bosna i Hercegovina ne može pohvaliti. Jedina država iz bivše Jugoslavije koja nema olimpijsku medalju je upravo BiH.

Sami sebe često nazivamo rezervoarom talenata, ali ako imamo talent, gdje onda škripi. Ovo jednostavno pitanje postavili smo nekolicini trenera iz različitih sportskih grana.

Dugoročni plan

- Glavni razlog izostanka medalje s Olimpijskih igara jeste taj da nemamo sistemski pristup sportu i višegodišnji plan ulaganja i izrade sistema podrške za sportiste s najvećim potencijalom za ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata. Kada je riječ o brdskom biciklizmu i nastupu na Olimpijskim igrama, male zemlje su iznimno diskriminirane, odnosno norma se ostvaruje na način da takmičari pojedinačno ne mogu ostvariti plasman na Olimpijske igre, nego normu ispunjava država putem nacionalnog biciklističkog saveza tako što se zbrajaju bodovi tri najbolja takmičara – kazao je Amar Njemčević, trener najbolje bh. biciklistkinje Lejle Njemčević.

Neupitno je za mnoge sportske stručnjake da posjedujemo talent, ali i to da sve treba znati usmjeriti u željenom pravcu.

- Da nemamo talenata, nije istina, da smo država koja ne voli sport, također ne možemo reći. Realno je da je država tu da unapređuje sve što funkcioniše u njoj, tako i sport. Finansije, ulogu ljudi koji vode, uslove za rad, podršku za talente i perspektivne sportiste i slično - naglasio je Enej Radan, trener Vaterpolo kluba Invictum.

Potpuno jasno

U posljednje vrijeme bilo je dosta govora o bh. sankašima. BiH ima stazu na Trebeviću, ali je u takvom stanju pa je kao da je i nema.

– Individualni sport je takav da bi brže mogao donijeti medalju. Nijemci imaju izračun da ulaganje u jednu olimpijsku medalju košta po sportisti oko pet miliona dolara. Kod nas je sport takav da dosta zavisimo od materijala, tj. opreme. Cijene su velike, naše sanke su 5.000 eura, a njemačke 55.000 i ispituju se u zračnim tunelima BMW-a. Tako je potpuno jasno da se sve svodi na novac, a kod nas su jednostavno nedovoljna ulaganja – rekao je selektor sankaške reprezentacije BiH Senad Omanović.

Sreća i ulaganja

Borilački sportovi su uvijek bili bliski ovim prostorima, a BiH ni tu još uvijek nema medalja. Istina, neki su koraci napravljeni, ali još uvijek čekamo.

- Nema medalja zato što je jako velika konkurencija. Budemo blizu dosta puta, treba da nam se malo posreći, ali i nešto više ulaganja. Mi smo blizu u par slučajeva i nadam se da će se to veoma brzo dogoditi – kazao je bokserski trener Almedin Fetahović, nekadašnji osvajač medalje na Mediteranskim igrama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.