VELIKI SKANDAL

Najsporija sprinterka bila rodica predsjednice saveza: Koštala je funkcije

Vrijeme 20-godišnje takmičarke iz Somalije bilo je toliko sporo da nije bilo uključeno u konačnim rezultatima na stranicama World Athleticsa

Somalijka trčala 100 metara skoro 22 sekunde. Screenshot

S. S.

5.8.2023

Somalijski sport je doživio veliki fijasko nakon nastupa jedne atletičarke na Svjetskim univerzitetskim igrama u Kini. Ministar sporta te države se izvinio nakon što je Nasra Abukar Ali (20) sprint trku od 100 metara završila za skoro 22 sekunde.

Pobjednica Gabriela Mourao završila je utrku za 11.58 sekundi, dok je je Somalijka kroz cilj prošla tek nakon 21.81 sekundu. Usporedbe radi, najsporije vrijeme na utrci od 100 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju bilo je 15.26 sekundi.

Snimka utrke u kratkom je roku postala hit na društvenim mrežama, a mnogi su se zapitali zašto je očito nespremna takmičarka nastupila na utrci. Ubrzo su procurili detalji priče, koji sugerišu da se radi o korupciji. Naime, ministar Mohamed Bare Mohamud izjavio je kako ministarstvo sporta nije znalo da je 20-godišnja Nasra Ali Abukar izabrana za takmičenje utrku 100 metara sprint.

Vrijeme 20-godišnje takmičarke iz Somalije bilo je toliko sporo da nije bilo uključeno u konačnim rezultatima na stranicama World Athleticsa.

Cijenu ovog fijaska platila je predsjednica Somalijskog atletskog saveza, Khadijo Aden Dahir, koja je suspendirana do daljnjeg zbog "iskorištavanja moći, nepotizma i sramoćenja naroda“. Ministar sporta također je najavio pravne postupke protiv odgovornih za ovu utrku. Kasnije se ispostavilo da je Ali nećakinja od predsjednice Somalijskog atletskog saveza.

- Nasra Ali Abukar nije atletičarka niti je trkačica - poručila je somalska ministrica sporta, koja je otkrila da je njena sportska dozvola falsifikovana od strane Somalijskog univerzitetskog sportskog saveza, odnosno institucije koja ne postoji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.