NAJBOLJI BH. ATLETIČAR

Tuka podržao reprezentativce BiH: Znajući s kakvim problemima se susreću, uspjesi naših sportista su ravni podvigu

Uvjeren sam da zajedno možemo promijeniti sadašnje stanje na korist sporta, svih naših sportista i Bosne i Hercegovine, kazao je Tuka

Tuka: Ogorčen zbog situacije. Fena

N. H.

10.8.2023

Reprezentativci Bosne i Hercegovine u košarci ukazali su danas na brojne probleme s kojima se susreću tokom priprema za utakmice pretkvalifikacionog turnira za Olimpijske igre.

Naši košarkaši istakli su manjak finansija i slabu podršku države, te ukazali na brojne nedaće s kojim su se susreli od dolaska na pripreme 23. jula.

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka podržao je reprezentativce.

Podrška reprezentativcima

- Iskrena podrška košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine, Musi, Nurkiću, Haliloviću, Garzi, selektoru Bećiragiću i ostatku ekipe koja se bori za plasman na Olimpijske igre (Zahiragić, Arslanagić, Atić, Gegić, Delalić, Lazić, Vrabac, Alibegović, Delalić, Kamenjaš, Ilić, Ahmedović, Zrno). 

Zaista su uspjesi naših sportista na svjetskim i evropskim takmičenjima ravni podvigu ako znamo sa koliko se problema svi mi susrećemo. Problemi koji su za ostale sportiste sa kojima se takmičimo širom svijeta više nego banalni, pa čak i smiješni - istakao je Tuka.

Sistemsko rješenje

Tuka je podvukao da se oni svi zajedno moraju izboriti za rješenja ovih problema koja će naše sportiste barem izjednačiti sa ostalim koji predstavljaju našu državu u svijetu.

- Svugdje ćemo čuti da su sportisti najbolji ambasadori jedne zemlje. Pa kada je tako, zašto se ne donesu potrebni zakoni i mjere na svim razinama vlasti. Kao predsjednik Komisije olimpijaca Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, zahtijevam da se ovo pitanje riješi čim prije. Pred nama je malo vremena do Olimpijade u Parizu 2024. 

Neka svako preuzme svoj dio odgovornosti i uradi svoj dio posla. Mi u Olimpijskom komitetu smo davno predložili rješenja. Šta je bilo, bilo je. Želim vjerovati da se stvari mogu popraviti i da sport i sportisti konačno dobiju mjesto koje zaslužuju u našem društvu - poručio je.

Dodao je i da će uskoro krenuti s provedbom zaključaka koje su donijeli na Komisiji olimpijaca.

- Uvjeren sam da zajedno možemo promijeniti sadašnje stanje na korist sporta, svih naših sportista i Bosne i Hercegovine – stoji u objavi Amela Tuke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.