40. GODIŠNJICA ZOI-JA

Pogledajte dokumentarni film "Olimpijada u Sarajevu": Dobio je sjajne reakcije

U njemu su učestvovali i govorili sami učesnici Olimpijskih igara, sportisti, novinar, umjetnici...

Insert iz dokumentarnog filma. Screenshot / FTV

N. H.

9.2.2024

Povodom 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu, Federalna televizija je realizirali dokumentarni film o tom periodu.

Dokumentarni film "Olimpijada u Sarajevu", autora Muhameda Bikića, snimljen je na autentičnim lokacijama glavnog grada Bosne i Hercegovine i olimpijskih borilišta. 

U njemu su učestvovali i govorili sami učesnici Olimpijskih igara, sportisti, novinar, umjetnici...

- Sjajne reakcije stižu iz čitavog svijeta na naš novi dokumentarac koji nas podsjeća na te nezaboravne, lijepe dane naše historije. Mislim, da smo ga možda i u posljednji čas snimili na jedan veliki jubilej, jer je pitanje, kada bude pola stoljeća od olimpijade, koga ćemo sve imati na raspolaganju od suvremenika tog vremena. U svakom slučaju ovo je nešto najveće realizirati kada je u pitanju sportska tematika, jer biti dio priče olimpijade je san svakog sportiste, sportskog djelatnika, novinara, autora - rekao je nakon premijere filma Muhamed Bikić.

U filmu govore novinari Nikola Bilić i Stjepan Kljuić, generalni sekretar Ahmed Karabegović, učesnica ceremonije otvaranja Meliha Šarac, direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić, nositelj olimpijskog plamena Adnan Dizdar, učesnici - olimpijci Sanda Dubravčić, Bojan Križaj, Bibija Kerla, Tomislav Lopatić i Jure Franko, reditelj TV prijenosa Slaviša Mašić i umjetnici Zdravko Čolić i Zenit Đozić...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.