BEČ

Vlasti motiviraju male stanovnike: Za fizičku aktivnost mališani će biti nagrađeni

Pandemija koronavirusa je posebno ograničila kretanje djece

Cilj igre “Street Points” je uvođenje više fizičke aktivnosti kod djece. Agencija

Z. K.

13.10.2020

Cilj igre “Street Points” je uvođenje više fizičke aktivnosti kod djece, ali i zaštita klime. Ove jeseni 7.000 bečkih đaka iz 27 škola ima priliku da kroz šetnju skuplja bodove, takmiči se i osvaja vrijedne nagrade.  

Pandemija koronavirusa je posebno ograničila kretanje djece. Nekadašnje igranje lopte sa prijateljima, preskakanje lastiša ili trčanje na igralištu, palo je u drugi plan. Međutim, sve ovo djeci donosi radost, čini ih zdravim i razvija njihove motoričke, socijalne i intelektualne sposobnosti.

Kroz igru „Street Points“ djeca u Beču skupljaju bodove za vrijeme puta do škole, kupovine u granapu ili posjete prijateljima. Kako bi se fizička aktivnost ponovo vratila u svakodnevnicu od 2. oktobra do 13. novembra ove godine u ulicama okruga Donaustadt i Liesing postavljeno je po 35 kutija za igru. Igrači skupljaju bodove prislanjanjem senzora uz kutiju, prelaze nivoe i doprinose kolektivnom duhu i uspjehu škole.

Na ovaj način bečke gradske vlasti zajedno sa Bečkom agencijom za mobilnost motiviraju male stanovnike austrijske prijestolnice, ali i njihove roditelje, da kratke udaljenosti prelaze pješice, s obzirom da je svaki korak ne samo zdrav nego i direktan doprinos očuvanju klime.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.