Čović: Treba nam jak partner, opet ću razgovarati s Radončićem

Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a za "Avaz"

S. DEGIRMENDŽIĆ

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a, u razgovoru za "Dnevni avaz" najavljuje da će u ponedjeljak s Bakirom Izetbegovićem, bošnjačkim članom Predsjedništva BiH i predsjednikom SDA, razgovarati o daljnjim koracima u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine u Federaciji BiH, koja ne postoji otkako je iz vladajuće koalicije na nivou FBiH izašao DF. 

Presjek stanja

Čović ističe da u posljednjih nekoliko dana nije pretjerano bio uključen u razgovore o formiranju nove većine i uvođenju novih partnera u vlast na nivou FBiH. 

- Osim razgovora s gospodinom Fahrudinom Radončićem, liderom SBB-a, i s Amerom Jerlagićem, predsjednikom Stranke za BiH, s kojima sam direktno razgovarao, u druge pregovore osobno nisam posljednjih dana bio pretjerano uključen. Znam da je gospodin Izetbegović pokušao obaviti neke razgovore, ali jedan presjek stanja gospodin Izetbegović i ja ćemo napraviti na sastanku u ponedjeljak - kaže Čović. 

On, međutim, naglašava da ne očekuje da će se pitanje nove parlamentarne većine riješiti u narednih nekoliko mjeseci koje, kako kaže, treba iskoristiti da se u mirnoj atmosferi nađu kvalitetni koalicioni partneri. Lider HDZ-a smatra da je mnogo izvjesnije da će Vlada FBiH u sadašnjem statusu raditi i naredna dva-tri mjeseca. 

- A to vrijeme trebamo iskoristiti da nađemo partnera s kojim možemo ozbiljno raditi, da se ponovo ne zaletimo i ne upadnemo u isto iskušenje koje smo imali posljednja tri mjeseca. Zagovornik sam da uložimo napore i pokušamo motivirati one koji imaju snažniji kapacitet od onih koji su danas prihvatljivi. To je, prije svega, SBB i mislim da na tome trebamo raditi. Znamo stav gospodina Radončića o ulasku u vlast, ali pokušat ću s njim još jednom razgovarati - kaže Čović.

Nacrt dokumenta

Kada je u pitanju usvajanje reformske agende, koja je uvjet za nastavak evropskog puta BiH, Čović smatra da bi ovaj dokument trebao pretrpjeti tek kozmetičke promjene, a da bi njen sadržaj, osim Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH, koji su nacrtu ovog dokumenta već dali podršku, trebala usvojiti i Vlada RS. 

- Ne vidim razloga da agenda ne bude usvojena. Ostaje razgovor s predstavnicima RS, da vidimo kako i oni da prihvate taj dokument i da u njemu ne bude ono što na bilo koji način iritira ili odudara od dosadašnjih stavova kada su u pitanju ekonomske i socijalne reforme. Mislim da se intenzivno radi na tome i da ćemo do 10. jula imati taj dokument – optimističan je Čović. 

Konkursi naredne sedmice 

Na upit o raspodjeli ključnih pozicija u četrdesetak državnih institucija i agencija, Čović je kazao da dogovor o raspodjeli postoji i da bi Vijeće ministara BiH već naredne sedmice trebalo donijeti odluku o raspisivanju konkursa za imenovanje njihovih čelnika. 

- Sigurno idu natječaji tamo gdje su istekli mandati. Idemo po konceptu na osnovu analize poslovanja i sukladno zakonu, jer znatan broj tih agencija nema direktore, odnosno uprave, i neki čekaju pet ili šest godina jer se nije moglo dogovoriti - kaže Čović.

NA VRH

Podijeli članak na