VIJESTI

SASLUŠAN U TUŽILAŠTVU BiH Naser Orić ostaje u pritvoru 24 sata

Ratni komandant odbrane Srebrenice vratio se u Sarajevo

Autor:Dž. Č. - M.Aš.

26.6.2015

16:09  Naser Orić saslušan u Tužilaštvu BiH, ostaje u pritvoru 24 sata. Lejla Čović, iz tima odbrane rekla je da je Orić saslušan u Tužilaštvu BiH te da mu je predočen osnov sumnje koji mu se tereti, te ostaje u pritvoru 24 sata.

Čović je rekla da će nakon što mu istekne rok od 24 sata, postupajući tužilac odlučiti da li će mu biti zatražen novi pritvor ili će se braniti sa slobode.

14:10 Ratni komandant Srebrenice predat je Tužilaštvu BiH, nakon ćega će ova pravosudna institucija odlučiti da li će biti određen pritvor za njega, potvrdio je za "Avaz" Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

14:52 Kako javlja "Avazov" reporter, Orić je napustio aerodrom i u pratnji službenika Granične policije i Sudske policije BiH uputio se prema Tužilaštvu BiH. 

14:50 Ahmedin Zulanović, jedan od građana koji je danas došao na aerodrom da, kako je kazao, podrži dolazak Orića, istakao je da mu je Orić bio komandant u ratu te da je spasio živote mnogih Srebreničana.

- Ako je zaslužio i ako je kriv neka mu se sudi u BiH ili u Hagu, a nikako u državi koja je počinila genocid - kazao je Zulanović.

14:45 Pri samom slijetanju na sarajevski aerodrom švicarski organi izručili su Nasera Orića organima BiH. Nakon što Granična policija BiH završi proces preuzimanja, Orića će preuzeti Sudska policija koja ga je dočekala na aerodromu i koja će ga proslijediti Tužilaštvu BiH.

14:42 Naser Orić, ratni komandant Srebrenice izručen je Bosni i Hercegovini. On je sletio na sarajevski aerodrom gdje su ga dočekali pripadnici Granične policije BiH. Ratni komandant Srebrenice stigao je u Sarajevo VIP letom koji je iz Ženeve krenuo oko 12.30 sati. Nakon što bude izručen Tužilaštvu BiH od strane Granične policije, očekuje se odluka Tužilaštva o tome da li će Oriću biti određen pritvor.

14:38 Kako javlja "Avazov" reporter u narednim minutama očekuje se dolazak Nasera Orića na sarajevski aerodrom. Pored brojnih medija, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo okupilo se i nekoliko građana koji žele pružiti podršku ratnom komandantu Srebrenice.

12:18 Naser Orić, ratni komandant Srebrenice, čije je izručenje BiH odobreno jučer od strane Federalog ureda za pravdu u Švicarskoj, nalazi se u avionu koji je oko 12.30 sati poletio iz Ženeve za Sarajevo, potvrđeno je "Avazu" iz više policijskih izvora koji su uključeni u realizaciju dolaska Orića u Sarajevo.

Kako nam je kazao Ivica Veličan, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, avion sa 5-6 sjedišta, bez spiska putnika, trebao bi sletjeti u Sarajevo oko 14.50 sati.

Ovaj avion, saznajemo, neće sletjeti na redovni aerodromski izlaz, već će, kako je dogovoreno između Tužilaštva BiH i Granične policije BiH, biti parkiran na poziciji prema zgradi Granične policije.

fotografija

Foto: F. Fočo (Međunarodni aerodrom Sarajevo: Očekuje se slijetanje Orića)

Ratni komandant Srebrenice prvo će biti predat Graničnoj policiji BiH, a zatim Tužilaštvu BiH.

- Nakon izručenja Orića, Tužilaštvo BiH će odlučiti da li će biti predložen pritvor za njega - kazao je za "Avaz" Boris Grubešić, portparol ove pravosudne institucije.

Podsjećamo, ekstradicijski pritvor Oriću istekao je jučer, a vrijeme i datum njegovog transfera u BiH nije objavljeno iz sigurnosnih razloga. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.