VIJESTI

SBB ispunio obećanja teška više miliona KM

Istinomjer o inicijativama Saveza za bolju budućnost

S. DEGIRMENDŽIĆ

18.11.2015

Portal Istinomjer istakao je da je Savez za bolju budućnost (SBB) BiH u ovoj godini pokrenuo inicijative za usvajanje čak dva zakona kojima će biti ostvarene višemilionske uštede u državnom budžetu. Istinomjer, koji se bavi analizom i ocjenjivanjem političke odgovornosti i prezentiranjem rezultata svojih istraživanja javnosti, zbog nerada naših političara, rijetko kad ima priliku prezentirati i neko od ispunjenih stranačkih obećanja datih građanima. 

Istinomjer u posljednjoj analizi ističe primjer Damira Arnauta, poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, i Arnautovu inicijativu u ime Kluba SBB-a za donošenje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Ovaj zakon, na što se podsjeća i u analizi, omogućava ukidanje prakse isplate naknada zaposlenima u državnim institucijama za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim radnim tijelima tokom radnog vremena. Istinomjer je podsjetio i na Arnautovu argumentaciju neophodnosti donošenja ovog zakonskog rješenja te na njegove riječi da je „izmjena ovog zakona još jedan korak u pravcu ispunjenja izbornih obećanja SBB-a, ali i konzistentnih preporuka iz revizorskih izvještaja“. 

U analizi je urađen i hronološki osvrt na parlamentarni put ovog zakona, za koji je bilo pokušaja i da se odgodi njegovo donošenje, te je naglašeno da je usvajanjem ovog zakona, uz onaj koji podrazumijeva ukidanje tzv. bijelog hljeba, što je također inicirao SBB, ostvaren prostor za višemilionske uštede. 

- S obzirom na to da je ovo već drugi slučaj u kojem poslanici SBB-a iniciraju rezanje beneficija izabranih zvaničnika, nakon što su početkom godine zatražili i ukidanje „bijelog hljeba“, možemo zaključiti da je ovo obećanje Damira Arnauta ispunjeno - naveo je Istinomjer. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.