BIH

Navršava se 20 godina od Dejtona

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa

Sa potpisivanja sporazuma. Arhiv

Srna

21.11.2015

Na današnji dan navršava se 20 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak. 

Od njegovog potpisivanja zvanično ime države je Bosna i Hercegovina koja se sastoji od dva entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. (Posljednja rečenica je izmijenjena u potpunosti zbog prenošenja netačne tvrdnje. Rečenica koja je ranije stajala glasi: "Tim dokumentom, poznatijim kao Dejtonski mirovni sporazum, stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, RS i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.")

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman. (Ova rečenica je također izmijenjena. U vijesti agencije Srna pisalo je "takozvane Republike BiH", što smo izbrisali. "Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman" glasila je prvobitna rečenica.)

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark. 

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu. 

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.