VIJESTI

TRAVNIK Konferencija "Cyber kriminal i forenzika"

Na Internetu ugroženi građani i države

K.K.

11.3.2016

Naučno -stručna konferencija  pod nazivom "Cyber kriminal i forenzika", održava se danas u Travniku, u organizaciji Sveučlišta/Univerziteta "Vitez" i Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK), a okupila je stručnjake iz BiH i zemalja regije.

Učesnici Konferencije u svojim radovima obradili su teme o nasilju na društvenim mrežama, terorističkim aktivnostima putem računarskih mreža te softverskim rješenjima za brže rješavanje slučajeva cyber kriminala.

-Cilj Konferencije je da javnost upoznamo sa cyber kriminalom, te sa digitalnom foreznikom. S obzirom da se radi o jednoj novoj oblasti cilje nam je da se potaknu i istraživanja i dalja edukacija u ovoj oblasti –kazao je doc.dr. Hadžib Salkić jedan od organizatora Konferencije.

kriminal5

Sa današnje konferencije u Travniku

Prema riječima Rusmira Prohana, glasnogovornika MUP SBK građani sve više prijavljuju slučajeve cyber kriminala, najčešće se radi preverama kod internet kupovine, kao što dostava predmeta koji ne odgovaraju naručenoj i plaćenoj robi, a tu su objave neprimjerenih sadražaja na internetu, te hakiranja Facebook profila.

Kako je kazao Zoran Živković, iz Društva za informacioni sigurnost Srbije slična situacija je u cijeloj regiji.

-Srbija i cijeli region kaskaju za ostatkom svijeta i u normativnom smislu  i u pravnom primjenjivom smislu za ostatkom razvijenih zemalja. Prosto na internetu smo svi ugroženi– istiće Živković.

Postoje dva problema, a to su napadi na građane, njihove lične podatke i kartice i novac i drugi aspekt je ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.