VIJESTI

Falsifikovala potvrdu o radnom stažu pa dobila posao u Federalnom zavodu za statistiku

Kako se dobivaju poslovi u javnom sektoru BiH

Am. KOVAČ

29.11.2016

Kada se u Bosni i Hercegovini prijavljujete na konkurs u državnoj službi na kraju obrazca piše da pod punom, moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljujete da na zahtjev Agencije za državnu službu dostavljate sve originale ili ovjerene kopije dokumenata kojima dokazujete istinitost izjava i tvrdnji u obrascu, te da su svi odgovori istiniti, potpuni i tačni.

Rezervirana mjesta

Da se u pojedinim institucijama konkursi raspisuju samo proforme, a da se već unaprijed zna za koga je radno mjesto rezervirano, javnosti u našoj zemlji je poznato.

No, dokle seže kurupcija, zloupotreba položaja, te krivotvorenje dokumentacije u našoj državi, primjer je pravosnažna presuda Općinskog suda u Goraždu.

Naime, Bećir Delić, direktor „Goraždestana“ i Erna Islamović, računovođa u ovoj firmi, osuđeni su na po šest mjeseci zatvora, a koja kazna se neće izvršiti ukoliko u narednoj godini ne počine novo krivično djelo.

Prema presudi Delić je osuđen za podstrekavanje za krivotvorenje službene isprave, a Islamović za krivitvorenje službene isprave.

- Delić je podstrekao Islamović da sačini poslovnu ispravu sa neistinitim sadržajem, da je ovjeri i potpiše i to da je Edisa Muharem kod njih radila u periodu od 3. januara do 1. novembra 2009. godine na poslovima referenta za unos i praćenje izvještaja i mjesečnih planova.

Muharem je tu lažnu potvrdu, iskoristila kako bi joj se priznao radni staž i priložila je kao dokaz o radnom stažu povodom javnog oglasa za popunu radnog mjesta namještenika u Federalnom zavodu za statistiku u Sarajevu, navodi se u presudi.

Muharem, kako saznajemo, radi u podružnici Federalnog zavoda za statistiku u Goraždu.

presuda-26

Faksimil presude Općinskog suda u Goraždu

presuda-24

Poništenje rješenja

Uputili smo upit Federalnom zavodu za statistiku da li su upoznati sa činjenicom da je Muharem dobila posao sa krivotvorenom potvrdom o radnom stažu  u njihovoj instituciji, te šta su učinili po tom pitanju.

- Federalni zavod za statistiku upoznat je 12. jula 2016. godine sa parničnim postupkom na osnovu kojeg se traži poništenje rješenja za prijem u radni odnos imenovane uposlenice.

Kabinet direktora je poduzeo sve aktivnosti u cilju zakonitog rješavanja ovoga predmeta, ne čekajući ishod parničnog postupka koji može trajati i do nekoliko godina, te je nadležnim organima uputio zahtjev za davanje mišljenja, kazali su iz Federalnog zavoda za statistiku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.