BIH

Pjevalo se i sviralo uprkos danu žalosti

Otvoreno Livanjsko kulturno ljeto 2014

A.Kamber

21.7.2014

 

 

Sinoć je u livanjskom gradskom parku ispred Narodnog univerziteta predstavljanjem muzičkih i folklornih sekcija HKUD "Dinara" otvoreno “Livanjsko kulturno ljeto 2014”.

 

Ovo je treća godina zaredom da se održava ova manifestacija pod pokroviteljstvom općine Livno čiji su čelnici kao i čelnici viših nivoa vlasti, uglavnom članovi HDZ BiH, i prisustvovali svečanosti koja je nastavljena gala koncertom u kino-dvorani Narodnog univerziteta. Kako je najavljeno, u višednevnoj manifestaciji, uz livanjske, sudjelovaće i hrvatski horovi, klape, pjevači i dramske sekcije i iz susjedne Hrvatske.

 

Međutim, pjevalo se, plesalo i sviralo i sinoć, a igrane su i malonogometne turnirske utakmice na stadionu Srednje strukovne škole u Livnu na kojima su nastupali i Bošnjaci, uprkos Danu žalosti u FBiH, koji se ničim, čak ni spuštanjem zastava na pola koplja nije obilježio u Livanjskom kantonu.


Na dan žalosti i dženaza u prijedorskoj regiji, te u vrijeme jedne dženaze u Livnu, klanjane isti dan nadomak  livanjske SDA-ove BZK "Preporod", sviralo se (vježbalo) i u livanjskom Preporodu, na kojem također nisu bile izvješene zastave na pola koplja. Ni državne ni Preporodove, ni SDA-ove, s kojom dijeli zgradu, kao ni SDP-ove na njihovoj obližnjoj zgradi.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.