BIH

Beganović: Blok 7 je predizborna priča, SDP i SDA dijele plijen od 2,5 milijarde KM

Održana sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

S. M.

23.7.2014

 

Zastupnici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta danas su nastavili 31. redovnu sjednicu. Predsjedavajući Safet Softić (SDA) sjednicu je otvorio raspravom o Izvještaju Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju o izvještajima revizije finansijskih izvještaja javnih preduzeća, agencija i fondova iz nadležnosti Parlamenta FBiH za 2012. godinu.

 

Odgovornost rukovodilaca u javnim preduzećima

 

Navedeno je da je od 11 revidiranih preduzeća 10 dobilo mišljenje s rezervom, a jedno preduzeće negativno. Istaknuti su brojni problemi u preduzećima, zbog kojih ne rade u skladu sa zakonima. Ne postoji usaglašenost zakona svih nivoa vlasti, problem su kolektivni ugovori, nedovoljna komunikacija među ministarstvima Federalne vlade i upravnih tijela preduzeća, istekli mandati članova upravnih i nadzornih odbora...

U preduzećima s negativnim revizorskim izvještajima nije reagirala ni Vlada, a ni tužilaštva, pa je u Komisiji rečeno da bi se trebala utvrditi odgovornost rukovodilaca u preduzećima.

Generalni revizor Ureda za reviziju institucija FBiH Ibrahim Okanović, kazao da svako od preduzeća „BH-Gas“, „Hrvatske pošte“ Mostar, Međunarodni aerodrom Sarajevo, „Autoceste FBiH“, „BH Pošta“, JP „Ceste FBiH“, Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH, Zavod PIO/MIO i Zavod za zapošljavanje te preduzeće Olimpik koje je ugašeno imaju brojne nedostatke u poslovanju.

Okanović je pred zastupnicima govorio o tome da Vlada FBiH SDP – SDA nije vodila dovoljno brige o preduzećima, a revizori su u preporukama utvrdili da i u ovim preduzećima se moraju brinuti o dobiti, a ne samo u dvije kompanije. Okanović je, također, govorio o tome da Vlada nije na vrijeme imenovala direktore i članove drugih upravnih tijela preduzeća...

Naveo je i to da je u nekim firmama, poput obje pošte, potrebno mijenjati sistematizaciju radnih mjesta, jer se trenutno prima kadar koji nije potreban. Okanović je upozorio i na to da Vlada mora više brinuti o kapitalu navedenih preduzeća, jer u mnogima vrijednost kapitala opada.

 

Uhljebljivanje stranačkih kadrova

 

Zastupnik Mirza Ustamujić (SBB) je pohvalio aktivnosti Ureda za reviziju institucija, koji, kako je rekao, daje vjeru u institucije Federacije BiH.

- Imali smo situaciju da je, na primjer, Ured utvrdio pola milijarde gubitka u „Željeznicama FBiH“, ali niko u vlasti nije reagirao. Činjenica je da izvještaji nisu polučili nikakve rezultate. Ova Vlada je propustila da uradi posao koji je preporuka Ureda, pa ostaje prilika nekoj budućoj. Vladi nisu bili na umu građani, nego uhljebljivanje stranačkih kadrova. Najmanje se brinulo o imovini, o kapitalu, o poslovanju, i onome što su upozoravali revizori. Rukovodioci preduzeća nisu snosili nikakve sankcije – rekao je, između ostalog, Ustamujić.

Mirvad Kurić (SBB) naveo je da kada god se govori o izvještajima, zastupnici se bave demagogijom.

- Ima li išta konkretno. Ovdje se samo konstatira, nisu dobro radili i ide se dalje po staroj praksi. Izvještaji trebaju ići tužilaštvima, šta se dešava s izvještajima, ne znamo da li je neki od rukovodilaca bio smijenjen... Parlament mora dati konkretne prijedloge i zaključke treba uputiti Vladi. To parlamentarna većina može uraditi (SDP-SDA), samo je pitanje hoće li ili ne – naveo je Kurić.

Zastupnik Ibrahim Nadarević (SDA) u svojoj diskusiji tvrdio je da Zakon o reviziji FBiH treba mijenjati tako da Ured kontrolira i lokalnu upravu. Kazao je da je da se „uposlenici federalnih organa boje kada im dolazi revizija i to je dobro“, pa bi takvu reviziju trebalo uvesti i lokalnoj zajednici.

 

Revizorske izvještaje dostavljati tužilaštvima

 

O problematici u javnim preduzećima i negativnim revizorskim izvještajima najviše su diskutirali zastupnici SBB-a. Nasir Beganović (SBB) kazao je da se on, ali ni Klub zastupnika njegove stranke ni za šta ne osjećaju odgovornim.

- Žalosno je da ni jedno preduzeće nije dobilo prolaznu ocjenu. Razumijem potrebu platformaške Vlade da relativizira priču, pa tražite od Okanovića da on nešto radi i predlaže rješenja. Nezakonito trošenje novca je krađa, gdje ima lopova tu treba biti tužilaštva. Vlada SDP –SDA u kojoj polovina ministara ima krivičnu prijavu nije relevantna da rješava probleme. Svi oni koji su krali trebaju odgovarati. Sve ostalo je šuplja priča od koje niko neće imati koristi. Pozivam tužilaštva da reagiraju kada su u pitanju revizorski izvještaji – istakao je Beganović.

Njegova kolegica iz Kluba Aida Čikić (SBB) osvrnula na se na pojedina preduzeća u kojima postoje veliki problemi, dubioze, a da Vlada FBiH ne reagira.

- Terminali FBiH, gdje radnici nemaju plaću, direktor se hvali da ga Vlada neće smijeniti, jer iza njega stoji jedna politička partija. Komisija za vrijednosne papire, istekao joj je mandat, ali i dalje je tu jer izgleda odgovara premijeru ili Vladi. Komisija sve sama rješava. Kakva je situacija s Komisijom? Šta je s Federalnom televizijom, ona se podijelila na dvoje, pola pod šapom SDP-a, a pola pod nečijom drugom kontrolom. Da li se sada čeka da neko FTV preuzme potpuno – istakla je, između ostalog, Čikić.

Pošto najviše krivice za katastrofalno poslovanje federalnih preduzeća snosi SDP i Vlada FBiH, koju ta stranka predvodi sa SDA, zastupnici SDP pokušavaju braniti Vladu, tvrdeći da „jedna politička stranka nije sama kriva“!


Gradovi ostaju bez plina, prijevoza, vode..

 

Zastupnik Fehim Škaljić (SBB) istakao je da je potpuno jasno to da je stanje u ovom sektoru u kolapsu te da je ugrožena pozicija stanovništva koje javna preduzeća finansiraju zajedničkim novcem.

- Vlade su te koje se odnose nedomaćinski, bez ekonomskog smisla, zbog toga gradovi ostaju bez plina, prijevoza, vode... Glavni grad vrlo lako uskoro može ostati bez vode. Ko ima pravo da ugrožava stanovništvo, a da za to nema posljedice. Parlamentarne većine i njihove vlade su krive za ono što je danas ugroženo u Sarajevu, sutra u Mostaru, Tuzli, Zenici... Znamo li ovdje koliki je ukupan dug javnog sektora. Šta duguju komunalne firme u Sarajevu, je li to pet ili 150 miliona i ko će to platiti. Finansijski kolaps je nešto što se neće moći izbjeći. Imat ćemo i situaciju da na ovom zasjedanju razgovaramo o najvećoj investiciji u historiji FBiH, koje sigurno proizvodi povećanje cijene električne energije. Šta nas čeka u godinama koje dolaze – govorio je Škaljić.

On je dodao da ovi izvještaji nisu probudili Vladu da ponudi rješenje reprograma, poslovnog organizovanja ovih kompanija, kako da postanu efikasni.


Sutra će biti održana vanredna sjednica Predstavničkog doma na kojem će zastupnici razmatrati prijedloge zakona o izmjenama i dopunama budžeta Federacije BiH za 2014. godinu i zakona o dopuni Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2014. godinu.

- Govorimo o problemima u „Sarajevogasu“, a oni tamo odlično žive. Problem je u činjenici da se ne predlažu rješenja. Kako se misli rješavati problemi u javnom sektoru, ako nema ni razgovora o tome. Smatram da se poslije današnje rasprave treba naći temeljna odrednica, potrebno je predložiti reorganizaciju ovoga sektora – zaključio je Škaljić.

Nakon toga je zastupnik Ustamujić predložio zaključak za izmjene Zakona o reviziji prema kojem bi Vlada izvještaje obavezno slala tužilaštvima.

Nakon dugotrajne rasprave i brojnih kritika na račun Vlade SDP – SDA i njenih direktora i članova upravnih te nadzornih odbora, zastupnici su s 55 glasova za, dva protiv i sedam suzdržanih usvojili Izvještaj Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju o izvještajima revizije finansijskih izvještaja javnih preduzeća, agencija i fondova iz nadležnosti Parlamenta FBiH za 2012. godinu.

Time je završena 31. sjednica, a predsjedavajući Softić otvorio je 32. sjednicu, na kojoj će biti govora o nizu zakona iz oblasti boračkih prava, a na dnevnom redu je i Informacija o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla.

Objedinjena rasprava o elektroenergetskom sektoru

S 50 glasova za, osam protiv i 13 suzdržanih usvojen je dnevni red 32. redovne sjednice uz određene korekcije. Tako će Informacija o aktivnostima na izboru strateškog partnera za finansiranje i izgradnju TE Banovići, Bloka 1-300 MW – druga faza tenderskog procesa i Informacija o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla, bit će razmatrane na početku sjednice, dok su svi od pet zakona iz oblasti boračkih prava iz prijedloga prebačeni u formu nacrta.

U toku je pauza, a sjednica će biti nastavljena u 14.30 sati.

Nastavljena je sjednica Predstavničkog doma, a u toku je rasprava o tački dnevnog reda Privremene smjernice elektroenergetske politike Federacije BiH s Odlukom o utvrđivanju privremenih smjernica elektroenergetske politike za sve učesnike u elektroenergetskom sektoru.

Pošto je naknadno objedinjena rasprava o sve tri tačke iz oblasti elektroenergetskog sektora, u toku je i rasprava o Informaciji o aktivnostima na izboru strateškog partnera za finansiranje i izgradnju TE Banovići, Bloka 1-300 MW – druga faza tenderskog procesa te o Informaciji o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u termoelektrane Tuzla.

U toku rasprave o izgradnji Bloka 7 Tuzla zastupnici oštro kritiziraju prijedlog Federalne vlade SDP – SDA o projektnom partnerstvu s kineskim konzorcijem „Gezhouba Group Company Limited“ (CGGC) i „Gunagdong Electric Power Desing Institute“ (GEDI), u kojem je planirano ulaganje 785.650.000 eura bez PDV-a.. Također, kritikuju i prijedlog za izgradnju Bloka 1 termoelektrane u Banovićima u koju je planirano ulaganje oko milijardu KM kredita.

Muhidin Alić (SBiH) optužio je SDP, jer njegovi kadrovi u Vladi i „Elektroprivredi BiH“ koji predlažu ove projekte, "prodaju 70 posto bloka i zadužuju BiH za 1,5 milijardi KM".


Prevaranti ili ozbiljni ulagači

 

Katica Čerkez (HDZ BiH) kritizirala je Vladu FBiH, jer je samo jedan ministar prisutan, a radi se velikom projektu.

- Odradilo se mnogo posla, a mi nismo učestvovali u odlučivanju iako se radi o vrlo bitnom projektu i zaduženju. Bio je potreban veći interaktivni odnos Vlade, Parlamenta, građana... Čini mi se da je ovo sve došlo na brzinu i da ćemo imati velike probleme. Pitam ko su partneri za ulaganje, da li su to neki prevaranti ili ozbiljni ljudi, ko su ti koji će nam biti partneri – kazala je Čerkez.

Šef Kluba zastupnika SDA Ismet Osmanović istakao je da se radi o klasičnom kreditu koji se realizira preko posredničke uloge kompanije koja će vršiti isporuku opreme i izgradnju.

- Mislim da Kompletan proces mora biti zasnovan na zakonima ove zemlje i na transparentnoj proceduri. Ovo što imamo u informaciji je lijepa priča, ja joj vjerujem, ali neko mora garantirati da je to tako – naveo je Osmanović.

Nasir Beganović iz SBB-a podsjetio je kolege zastupnike da je u BiH bilo „velikih“ investicija, kamen temeljac za autoput 5 C, otvaranje nedovršenog autoputa...

- Sve te „velike“ investicije su se neslavno završavale, a bojim se da će i ova isto završiti. Ovo je samo dobra predizborna priča. Bojim se da ovo nije podjela plijena između SDP i SDA, evo vama Tuzla, a nama Banovići. Ovo je zamajavanje građana i klasična predizborna priča – naveo je Beganović.

Šef Kluba zastupnika SBB-a Mirsad Đonlagić kazao je da su u toj stranci zainteresirani za razvoj rudnika i „Elektroprivrede BiH“, ali ako će to biti transparentno.

- Zamjeram Vladi što je to sad dostavila Parlamentu, pred predizbornu kampanju. U pitanju je velika investicija od 2,5 milijardi KM. Imamo Vladu SDP – SDA kojoj smo izglasali nepovjerenje, u kojoj su mnogi ministri pod optužnicama, mi ne možemo vjerovati takvoj Vladi. Ova informacija je dostavljena Vladi, a ne Parlamentu – rekao je Đonlagić dodajući da je ovu informaciju samo potrebno primiti k znanju.

 

Nikšićeva vlada podcjenjuje Parlament

 

Nakon što je završena rasprava o gradnji Bloka 7 među zastupnicima je nastala prava zbrka, a skoro svi redom optužili su Federalnu vladu da je pod formom informacije željela od Parlamenta dobiti saglasnost za sve dosadašnje aktivnosti. Nakon što je dopredsjedavajući Tomo Vidović (SDP) predložio zaključke zastupnici su ih odbili. Kazali su da ih je Vlada podmetnula jer se u njima prihvata sve što je Vlada predložila, iako to ranije nije bilo govora u informaciji, koja se samo prihvata.

Zastupnik SBB-a Munib Jusufović je rekao, između ostalog, da je tek u zaključcima Vlada otkrila svoje namjere. Pod izgovorom da se radi o informaciji žele da se usvoje zaključci kojim će umjesto odluka legalizirati sve što su radili u projektu Bloka 7.

To su podržali i ostali zastupnici među kojima je i Josip Jurišić (SDA), koji je optužio Nikšićevu vladu da vrijeđa inteligenciju zastupnika i podcjenjuje Parlament.

Poslije toga, predsjedavajući Softić, sjednicu je prekinuo, a predloženi zaključci podijeljeni su zastupnicima i tek sutra će se o njima izjašnjavati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.