BIH

Obilježena 21. godišnjica bitke za Ugorsko

Zaustavili agresora u nasrtjanju na slobodne vogošćanske teritorije

E. MURAČEVIĆ

23.7.2014

 

Danas je u Vogošći obilježena godišnjica Bitke za Ugorsko, u kojoj su, prije 21.godinu, borci Drugog bataljona Prve „slavne“ motorizovne brigade zaustavili agresora u njegovom  nasrtjanju na slobodne vogošćanske teritorije te ga tako osujetili da stvori povoljne preduslove za osvajanje glavnog grada Bosne i Hercgovine.

Tim povodom predstavnici RVI, JOB-Unije veterana i Udruženja šehidskih porodica i porodica poginulih boraca, organizatora ove manifestacije, te  predstavnici općine Vogošća, stranaka koje participiraju u radu Općinskg vijeća, i drugih  udruženja i građana,  položili su  cvijeće na spomen obilježju u Ugorskom  te tako odali počast onima koji su svoje živote utkali u temelje slobodne Bosne i Hercegovine.

 

 

Edin Smajić, Načelnik općine Vogošća, u svom  obraćanju  prisutnima, govorio je o značaju i veličini tog otpora, ali  i podsjetio  na obavezu da se budućim generacijama prenosi istina o herojstvu vogošćana i njihovih saboraca iz drugih, sarajevskih, općina koji su zajedno sa njima branili ovaj prostor.

Sumeja Šejto pročitala je svoj,  vrlo nadahnuti, literarni rad posvećen šehidima i poginulim borcima ovog kraja.

-Tokom jula 1993.godine, na ovaj prostor su se vratili dani pakla, kaže Omer Hasanović, jedan od učesnika Bitke za Ugorsko i nosilac ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“.

 

Agresorske horde danima su zasipale naše linije odbrane i civilne objekte tenkovskim, haubčkim, minobacačkim i drugim granatama najrazličitijih kalibara  a nije izostajao ni višecjevni  bacač raketa koji je u više navrata, projektilima,  orao već uzoranu zemlju  natopljenu krvlju heroja koji ni za pedalj nisu uzmicali.Od dima, vatre i granata sa bojnim  otrovima dan se pretvarao u noć. Vođene rakete, strahovite razorne moći, rušile su sve pred sobom.

 

Ovo je bila jedna od najžešćih četnčkih ofanziva.Međutim, funkcionisanje naše odbrane bilo je izuzetno. Nadljudskim naporma borci Armije Republike Bosne i Hercegovne sačuvali su stabilnost linije te u borbi sa tonama čelika koje su padale po našim linijama pokazali da „boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.