BIH

Ramović: Ako odluka ne bude povučena kamioni sa smećem stižu pred Kanton

Inspektori ponovo zapečatili deponiju smeća u Šišetima kod Goražda

Al. B.

23.7.2014

 

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ponovo su, postavljanjem službenog pečata, onemogućili odlaganje otpada na lokalitetu Šišeta.

Svjesni da trenutno ne postoji alternativna lokacija za te namjene, te da će u toj situaciji smeće ostati u kantama i na ulicama, inspekcijske službe istrajavaju u namjeri da spriječe daljnje odlaganje otpada na ovoj deponiji.

Prema riječima Mithata Hadžiomerovića, direktora KUIP-a, privremena deponija Šišeta ne posjeduje upotrebnu dozvolu, njenim formiranjem došlo je do otuđivanja imovine FBiH, pošto se radi o šumskom zemljištu, a prekršeno je i niz zakonskih propisa.

 

Hadžiomerović: Prekršeni propisi

 

Jedino Skupština BPK Goražde od inspekcijskih službi može zatražiti da povuče svoje rješenje, kazao je Hadžiomerović.

Argumente inspektora trebalo bi pozdraviti da su se na ovaj korak odlučili prije četiri godine, jer od tada i postoji deponija Šišeta.
Ovako, sumnje da se ne radi o naknadnoj pameti i retroaktivnom poštivanju zakona, već da je predizborna kampanja u BPK započeta gomilanjem smeća, izgledaju opravdane.

Posebno ako se uzme u obzir da je angažman inspektora, zbog tobože „pogoršane epidemiološke situacije u našoj zemlji i regionu“, zatražila ministrica prostornog uređenja BPK Biljana Simić (Novi pokret).

– Konačno su i građani uvidjeli da se radi o predizbornoj, neutemeljenoj i nezakonitoj radnji od strane kantonalne inspekcije, po želji pojedinih ministara i poslanika – kazao je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović (SBB).

Ramović ističe da cijela država ima problema u ovoj oblasti, te da je Općina poduzela sve što je mogla iako je upravljanje otpadom u nadležnosti BPK, dok Vlada BPK „koči sve što se zakočiti može“.

 

Ramović: Preizborna i nezakonita radnja

 

– Mi smo dobili rješenje federalne ministrice Branke Đurić kojim se odobrava plan prilagođavanja upravljanja otpadom za deponiju na lokaciji Šišeta, kojim su predviđene i pripreme za otvaranje nove, reciklažne deponije u Trešnjici – ističe Ramović.

On je upozorio da se preduvjeti za ekološku katastrofu stvaraju uoči 27. noći ramazana i Bajrama, te najavio da će, ako inspekcija ne povuče svoju odluku, kamioni sa smećem biti doveženi pred BPK i prostorije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.