BIH

Apelima za mir u svijetu pridružili se i Goraždani

"Plamen mira“ na putu od Sarajeva do Ahena

Al.B.

30.7.2014

Učesnici maratona "Plamen mira“ koji, na putu dugom 3.000 kilometara kroz 12 država, od Sarajeva do njemačkog Ahena (Aachen), sa zapaljenom bakljom nose i želje da rata u svijetu više ne bude, te promoviraju solidarnost sa zemljama Balkana prošli su kroz Ustikolinu i Goražde.  

Pokrovitelj manifestacije je Evropski parlament na čelu sa predsjednikom Martinom Šulcom (Schulz), a projekat su podržale brojne poznate ličnosti, među kojima su sportisti Vedad Ibišević, Rika Rajniš (Rica Reinisch), Henri Veder (Henry Wehder), književnici Ginter Valraf (Gunter Wallraff), Saša Stanišić i drugi.

Maratonce predvodi inicijator projekta, sedamdesettrogodišnji Hajnz Jisen (Heinz Jussen), bivši instruktor specijalnih policijskih jedinica kojem se zgadilo nasilje, pa je svoj radni vijek okončao kao direktor škole u Ahenu. Zbog humanitarnog rada tokom rata u BiH odlikovan je Ordenom za zasluge Njemačke.

 

Maratonce predvodi inicijator projekta, sedamdesettrogodišnji Hajnz Jisen

 

– Plamen mira krenuo je iz Sarajeva i pronijet ćemo ga kroz još 11 evropskih zemalja sa jasnom porukom da nikad više ne bude rata u BiH, Evropi, da nijedan rat više ne krene sa tla Evrope, a da istovremeno žarišta poput Gaze, Sirije, Ukrajine budu ugašena – kazao je Jisen po dolasku u Goražde.

Govor nasilja mladi moraju zamijeniti kulturom dijaloga, kako BiH ne bi postala Palestina, dodao je Jisen. Baklju mira na dionici od Ustikoline nosili su pripadnici Oružanih snaga BiH, maratonci Zaim Šuman, Almir Adilović i Mirza Zornić, a učesnike maratona u Goraždu je dočekao načelnik Muhamed Ramović.

- U neposrednoj blizini je spomenik za 150-oro djece Goražda ubijenih u proteklom ratu i zato ovaj grad podržava i sa vama zajedno šalje apel: Nikad više rata u Palestini, Siriji, Libiji, nikad više rata u cijelom svijetu – istaknuo je Ramović.


Maratonci su svoj put nastavili ka Višegradu, a osim kroz BiH, proći će kroz Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Austriju, Njemačku, Francusku, Luksemburg, Belgiju, Holandiju i Švicarsku. "Plamen mira“ završava 21. septembra, na Svjetski dan mira, pozorišnim festivalom za mlade "Bina mira 2014.“ u Ahenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.