BIH

Oni koji su naredili akciju sada ne smiju da se pojave pred porodicama šehida

OBILJEŽENA 22. GODIŠNJICA BITKE ZA POLJINE

Fena

31.7.2014

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred spomen-obilježja Bare-Šip, porodice šehida i poginulih boraca, učesnici bitke, ratni komandanti i demobilizirani borci obilježili su 22. godišnjicu Bitke za Poljine.
 
Riječ je o bitki čiji je cilj bio pokušaj deblokade Sarajeva u pravcu Vogošće i Ilijaša, a u kojoj je poginuo veliki broj boraca Armije RBiH.

Prema podacima koje je iznio ratni komandant Odreda Koševsko Brdo Sead Alić, u ovoj akciji je poginulo 93, a ranjeno  200 boraca.

Alić ocjenjuje da je ova akcija bila "nelogična i potpuni promašaj", jer je umjesto deblokade Sarajeva zabilježen veliki broj stradalih saboraca.

- Imam osjećaj da nas je neko izdao. U ovoj bitki smo bili gubitnici, a najviše zahvaljujući onima koji danas imaju činove - generali, brigadiri, pukovnici - rekao je Alić u izjavi Agenciji Fena, dodajući da mnogi neposredni učesnici borbe nisu među živima da bi govorili pravu istinu.

Ističe da oni koji su naredili akciju sada ne smiju da se pojave pred porodicama šehida, "jer su naređivali, a nisu bili ispred svojih boraca nego u podrumima i salonima".

 - Zbog onih koji su dali svoje živote i njihovih majki koje danas žive kako žive, mi se moramo boriti za istinu i da se ta istina zna i čuje - kazao je Alić, dodajući da se zadnjih godina pričaju razne lažne priče o toj akciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.