Saglasnost za sporazum o finansiranju projekata za oporavak od poplava

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH

Srna

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se raspravlja o davanju saglasnosti za ratifikaciju pet sporazuma.

Riječ je o Sporazumu o finansiranju projekta hitnog oporavka od poplava koji su potpisali BiH i Međunarodna asocijacija za razvoj, Sporazumu o slobodnoj trgovini između BiH i Evropskog udruženja slobodne trgovine, dva ugovora između BiH i Evropske investicione banke o distribuciji električne energije u BiH, te Memorandumu o razumijevanju između BiH i Italije u saradnji u oblasti odbrane. Rasprava o svih pet sporazuma je objedinjena.

Predstavnički dom dao je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju projekta hitnog oporavka od poplava koji su potpisali BiH i Međunarodna asocijacija za razvoj. Riječ je o kreditnim sredstvima u iznosu od 100 miliona dolara, namijenjenim za nabavku roba za hitan oporavak od poplava, obnovu ključne javne infrastrukture, te ekonomski oporavak u područjima pogođenim poplavama u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu.

Grejs period za kredit je pet godina, a rok otplate 25 godina, uz kamatu od 1,25 odsto. Saglasnost za ratifikaciju ovog sporazuma prošle je sedmice dao Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici su na današnjoj sjednici dali saglasnost za ratifikacuju Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Evropskog udruženja slobodne trgovine, dva ugovora između BiH i Evropske investicione banke o distribuciji električne energije u BiH, te memoranduma o razumijevanju između BiH i Italije u saradnji u oblasti odbrane. Ovih pet sporazuma bili su jedine tačke dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma i o njima je vođena objedinjena rasprava u Predstavničkom domu.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a smatra da je saglasnost za ratifikaciju sporazuma koji se odnosi na kredit za oporavak od poplava mogla biti pred poslanicima na prošlosedmičnoj sjednici ovog doma.

"Da je bilo više koordinacije između Vijeća ministara i parlamenta, ove sporazume smo mogli imati na prošloj sjednici", uvjeren je i poslanik HDZ BiH Niko Lozančić.

Poslanik HSP-a Zvonko Jurišić smatra da je bilo boljih načina od uzimanja kredita da se pomogne poplavljenima.

Ocjenjujući mizernim sedam miliona KM koliko je izdvojeno iz budžeta BiH za saniranje šteta od poplava, nezavisni poslanik Božo Ljubić kaže da nema drugog puta ni drugih sredstava osim kredita za pomoć poplavljenim područjima.

"Problem je što BiH nema dovoljno svojih sredstava za pomoć poplavljenima, ali je pitanje kako će se vraćati ovi krediti s obzirom na lošu ekonomsku situaciju u BiH", konstatovao je Slavko Jovičić iz SNSD.

Nakon današnje sjednice, počinje tradicionalna avgustovska pauza u radu Parlamenta BiH, a Predstavnički dom narednu sjednicu, vjerovatno posljednju u ovom mandatu, trebalo bi da održi 4. septembra.

NA VRH

Podijeli članak na