BIH

Osmanović: Razvojna banka FBiH je postala otuđeni finansijski centar moći

Potpredsjednik SDA tvrdi

M. Aš.

31.7.2014


Adil Osmanović, potpredsjednik SDA rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ove stranke u Sarajevu da je Razvojna banka FBiH pod vodstvom smijenjenog predsjednika Uprave Ramiza Džaferovića postala "otuđeni finansijski centar moći".

Osmanović je ustvrdio da je stav SDA da je mandat predsjedniku Uprave Džaferoviću istekao još u novembru 2012. godine i da mu on nije trebao biti ni produžen.

- Ni taj mandat koji je mu je produžio predsjednik Skupštine banke (Nermin Nikšić.op.a) nije u skladu sa zakonom. Mi (SDA,op.a) više nismo imali bilo kakvu ozbiljnu komunikaciju s Džaferovićem poslije toga. Rekao sam da je to postao otuđeni finansijski centar moći koji ima komunikaciju sa pojedinim funkcionerima iz Vlade FBiH - rekao je Osmanović.

Ocijenio je da Skupština Razvojne banke nije zasjedala dugo vremena, a čudno je bilo da je baš u 2014. godini usvojen izvještaj o radu za 2012. i 2013. godinu i Program rada za 2013.godinu, no, sve retroaktivno.

- To nije sigurno u skladu sa zakonom. Ali, tada je bila politička procjena da treba ići u tom pravcu - rekao je Osmanović.

Ako je bilo nekih problema u poslovanju Razvojne banke FBiH, Osmanović smatra da je Džaferović trebao zatražiti zasjedanje Skupštine banke i te stvari iznijeti na vrijeme, a ne to iznositi onda kada je u procesu smjene.

- To je politikanstvo i mislim da se više diže prašina nego što su stvarni problemi kada je u pitanju Razvojna banka FBiH- rekao je.

Na upit novinara da li mu je poznato koliko je komisionih kredita prebačeno Vladi FBiH preko Razvojne banke, Osmanović je rekao da je to pitanje za ministra energije i rudarstva Erdala Trhulja (SDA).

- Trhulj ima tačne podatke oko toga, ja zaista ne znam. Njega sve pitajte - rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.