BIH

Karkin: Turkoviću i ostalima ukinuta presuda

Advokat tvrdi da je Apelaciono vijeće donijelo odluku

Redakcija

1.8.2014

 


Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu u predmetu Zijad Turković, uvaživši žalbu odbrane, potvrdio je za "Avaz" Fahrija Karkin, advokat Zijada Turkovića.

Karkin do popodnevnih sati nije vidio tu odluku, te pojašnjava da je Turković u zatvoru dobio rješenje o produžetku pritvora, a kojem se navodi da je prvostepena presuda ukinuta.

- Slučaj se vraća na ponovno suđenje koje će voditi Apelaciono vijeće. Statusna konferencija pred istim Apelacionim vijećem gdje će se utvrditi dinamika izvođenja dokaza zakazana je 18. septembar - kazao je Karkin.

U izjavi za "Avaz" tužiteljica Diana Kajmaković kazala je da nije upoznata sa odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH o ukidanju presude.

O tome, kako je rekao "Avazu", nije upoznat ni sudija Izo Tankić.

Inače, presuda je u cijelosti ukinuta u osuđujućem dijelu, a žalba Tužilaštva na oslobađajući dio je odbijena.

Podsjetimo, u slučaju Zijada Turkovića i drugih, Sud BiH je izrekao kaznu u trajanju od 100 godina za pljačku Cargo-centra Aerodroma u Sarajevu, monstruozna ubistva pet osoba, šverc droge i oružja, iznudu i drugih krivičnih djela.

Zijad Turković i Milenko Lakić dobili su tada kazne dugotrajnog zatvora od po 40 godina, Saša Stjepanović 12, a Fadil Aljović pet godina. Muamer Zahitović je zbog iznude i pranja novca dobio tri godine, dok su Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni optužbi.


Katastrofa za pravosuđe

 

Odluka u ukidanju presude Turkoviću i ostalima glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića  zatekla je na godišnjem odmoru. Komentirajući odluku Apelacionog vijeća Salihović je u izjavi za „Avaz“ kazao da je ovo katastrofa za pravosuđe.

 

Salihović: Poštovat ću odluke suda

 

- Nakon puštanja ratnih zločinaca i predmeta korupcije, koji su preneseni i ukinuti od strane tog suda, ne znamo dokle će nas to dovesti. Ali, ja ću i dalje poštovati odluke suda i vjerovati u nevisnost pravsuđa - rekao nam je Salihović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.