BIH

Manifestacija koja stvara trajna prijateljstva

Otvoren 17. internacionalni Festival prijateljstva u Goraždu

Al. B.

2.8.2014


Uz zvuke himne festivala i vatromet učenici generacije su na jarbol podigli zastavu Festivala prijateljstva, označivši tako početak 17. međunarodne manifestacije koja se svake godine održava u Goraždu.

 

Duhački orkestar iz Travnika, promenadnim koncertom ulicama grada, još jedanput je uljepšao početak manifestacije, a program svečanog otvaranja protekao je uz nastupe djece iz goraždanskih vrtića SOS „Kinderdorf“ i „Sunce“, profesorica Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“, te solista Edine Mujagić i Safeta Buče.

 

Pozdrav učesnicima u ime mladih uputila je Aida Delizaimović, a dobrodošlicu gostima iz nekoliko zemalja uputio je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović, koji je i zvanično otvorio Festival.

 

Stigli su i gosti iz Francuske, koji su zajedno s prijateljima prijateljima iz Goražda svojevremeno inicirali održavanje ovakve manifestacije.

 

- Sam festival simbolizira veliko prijateljstvo koje traje između San Brijea i Goražda i dugo će trajati jer je vrlo kvalitetan, zaslužuje da bude poznat i dalje nego što je sad – kazao je zamjenik gradonačelnika San Brijea (Saint Brieux), Said Bendarraz.

 


Travničani napravili odličnu atmosferu

 

Prva festivalska noć bila je posvećena folkloru i obilježavanju 60 godina postojanja KUD „Azot“. Prema riječima Safeta Guše, ovo društvo formirala je bivša Fabrika azotnih jedinjenja „Azot“ iz Vitkovića.

 

Kroz njega je za šest decenija prošlo na hiljade Goraždana koji su svoj grad na najbolji način predstavljali širom svijeta. Rođendan prijatelja iz „Azota“ svojim nastupima uljepšali su članovi društava „Biser“ Kalesija, „Šićki brod“ Tuzla, „Mladi metalac“ Hadžići, „Prosveta“ Rudo, „Ivan Planina“ Tarčin, „Preporod“ Busovača, Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde, „Polet“ Ustikolina, solisti Meliha – Lila Muhović, Salko Dervišević, Kasim Lemezan, Rijad Karić, Elmir Korda i Muzički vokalno – instrumentalni sastav „Behar“ iz Goražda i sazlije Enes Imamović i Sulejman Šarić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.