BIH

Čaušević želi na poligraf!

Bivši direktor UIOBiH jučer nije saslušan

M. AŠČIĆ

2.8.2014


Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koji je prije mjesec i po uhapšen u akciji kodnog naziva "Pandora", nije jučer saslušan u Tužilaštvu BiH, kako je bilo najavljeno.

Ovo je trebalo biti njegovo prvo veliko saslušanje nakon što je osumnjičen da se nalazi na čelu kriminalne grupe koja je oštetila budžet BiH za oko 2,5 milijardi KM.

Proveo tri sata

Čauševićev advokat Asim Crnalić kazao nam je da je odbrana utvrdila da ne bi bilo dobro da Čaušević sada daje iskaz, jer „još nikada nisu dobili dokaze Tužilaštva protiv njega".

- Saslušanja nije bilo jer još nismo odlučili šta bi on mogao reći. Nisam želio da Čaušević govori jer ne znamo kojim dokazima raspolaže Tužilaštvo BiH. Mi te dokaze još nismo dobili. Dobili smo samo izvještaje iz SIPA-e koji nisu značajni za ovaj ishod postupka. Vidjet ćemo, kada dobijem dokaze, hoće li uopće biti novog saslušanja - rekao je Crnalić.

Također, on kaže da njegov klijent želi biti saslušan na poligrafu kako bi dokazao da nema ništa s optužbama koje mu se stavljaju na teret.

- On želi da sve bude načisto, jer Tužilaštvo tvrdi da ima dokaze, ali niko ih nije vidio. Jedno je tvrditi, a drugo imati dokaze - kaže Crnalić.

Čaušević je uhapšen 18. juna i do sada je samo jednom davao iskaz na optužbe državnih tužilaca. Indikativno je da se Čaušević jučer pojavio pred tužiocima ove pravosudne institucije, ali da, iako je proveo puna tri sata u Tužilaštvu, ipak nije saslušan.

Velike ribe

Čaušević je prije nekoliko dana izrazio želju da razgovara s tužiocem u ovom predmetu. Prema izvorima "Avaza", on je čvrsto odlučio progovoriti o svemu što zna o velikim ribama iz vrha SDA koje su uzimale novac s carina i tako punile crne stranačke fondove.

Crnalić: Mora biti pušten

 


Crnalić: Nismo vidjeli dokaze (Foto: S. Saletović)

 

Crnalić nam je kazao da mu je jučer u Tužilaštvu BiH rečeno da se saslušavaju svjedoci za koje se pretpostavlja da je Čaušević vršio utjecaj na njih.

- Oni kažu da rade intenzivno na ovom predmetu. Ako je tako, ako će uskoro saslušati sve svjedoke, onda nema razloga da Čauševiću bude produžen pritvor. Ja očekujem da on vrlo brzo bude na slobodi, jer mu pritvor istječe sredinom septembra - rekao je Čaušević.

Novac s carina


Čaušević je čvrsto odlučio progovoriti o svemu što zna o velikim ribama iz vrha SDA koje su uzimale novac s carina i tako punile crne stranačke fondove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.