BIH

Ashdown: Pregovaralo se sa Miloševićem, mora i sa Hamasom

Osudio agresiju Izraela na Pojas Gaze

S. N.

2.8.2014

 

Nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown osudio je izraelske napade na Pojas Gaze kao "sulude" i "disproporcionalne".

Gostujući na BBC-ju on je istakao da se ratom ne može postići ništa i da Izrael mora sjesti za pregovarački stol s Hamasom.

Ashdown je istupom na ovom radiju postao dio plejade istaknutih britanskih političara koji su zatražili oštriji pristup vlasti ove zemlje prema Izraelu.

Bivši ministar odbrane Velike Britanije Peter Luff izraelsku je agresiju ocijenio "brutalnom" i činom koji je "teško pravdati".

Eshdown je, nadalje, ocijenio da se u pregovorima morate uvijek suočiti s manje ili više neugodnim ljudima.

- Posebno u Bosni i Hercegovini morali ste razgovarati s jako neugodnim osobama. Slobodan Milošević zasigurno nije čovjek kojeg bi ste pozvali na večeru, ali se s njim moralo razgovarati - rekao je on.

Ocijenio je "buealastim" čin agresije Izraela, "posebno ako se zna da ta država posjeduje najbolji sistem odbrane od raketnih napada na svijetu".

Tim činom je Izrael izgubio naklonost koju je imao u svijetu, dodao je.

- Da su britanske trupe u Afganistanu ili Sjevernoj Irskoj napadale civile, pravdajući to odgovorima na napade, bili bi smo krivi za zločine - istakao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.