BIH

Zapošljavanje sezonskih radnika iz BiH bit će olakšano

Ministarstva rada Hrvatske

B. K.

2.8.2014


Agencija za rad i zapošljavanje BiH pokrenula je proceduru za zaključivanje ugovora o sezonskom zapošljavanju naših radnika u Hrvatskoj. Kako saznajemo, procedura za zaključivanje je u toku, odnosno tekst ugovora upućen je Ministarstvu rada Hrvatske i još čekaju njihov odgovor.

Iako je većina bh. radnika zainteresirana za rad u ovoj zemlji članici Evropske unije, ne postoje tačni podaci koliko ih trenutno boravi i radi u Hrvatskoj.

Kako nam je kazao Boris Pupić, portparol Agencije, ukoliko ne bude primjedbi na tekst ugovora, vrlo brzo će biti potpisan i stupiti na snagu.

 


Pupić: Imat ćemo podatke o broju zaposlenih

 

- Realna pretpostavka je da će se najviše tražiti radnici u turizmu i ugostiteljstvu, zatim radnici u građevinskoj industriji, a vjerovatno i u poljoprivredi. To su profili koji su inače najtraženiji u svim zemljama za sezonske poslove – istakao je Pupić.

S obzirom na to da je mnogo onih koji rade nacrno i činjenicu da to dominira u sektorima koji su vezani za sezonske poslove u Hrvatskoj te da nemaju nikakvih prava, prednost ovog ugovora je da će radnici dobiti prava kao i svi drugi, jer će to biti legalno zapošljavanje.

- Ono što je, također, važno je to da ćemo nakon zaključivanja ugovora prvi put moći pratiti statistiku u vezi s brojem naših radnika koji odlaze u Hrvatsku – dodao je Pupić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.