BIH

U Daljegošti kod Srebrenice otvorena nova džamija

Novac prikupili mještani i srebrenička dijaspora

Onasa

2.8.2014

U Daljegošti, pedesetak kilometara od Srebrenice, danas je otvorena novosagrađena džamija sa abdesthanom, gasulhanom i mektebom.
        
Za izgradnju džamije mještani Daljegošte i okolnih sela, zajedno sa srebreničkom dijasporom, obezbijedili su 250.000 KM.
        
Najviše sredstava za izgradnju ovog objekta dao je Muamer Nekić iz Daljegošte, koji živi i radi u Njemačkoj. On je za džamiju i infrastrukturu uložio 80.000 KM i imao čast da otvori ovo vjersko zdanje.
        
"Ovo je petnaesta obnovljena džamija u ovoj opštini. U šest obnovljenih džamija redovno se klanja, a iduće godine biće otvorena i džamija na Pećima. U osnovnim srebreničkim školama je 80 posto bošnjačke djece i oni pored mektebske, pohađaju vjeronauku u školama. U dječijem obdaništu Poletarac je također 80 posto djece Bošnjaka. Ko kaže da u Srebrenici nema života i budućnosti, taj se vara", istakao je glavni srebrenički imam Damir efendija Peštalić.
        
U Daljegošti prisutnima su se danas obratili izaslanik reisu-l-uleme doktor Aziz Hasanović, muftija zagrebački, Vahid ef. Fazlović, tuzlanski muftija i načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.