BIH

Tradicionalno druženje povratnika iz dijaspore u Modriči

Svi vole rodni kraj

M. Č.

3.8.2014

 

Iako se u grad Modriču do danas vratilo od pet do osam hiljada prijeratnih Bošnjaka i Hrvata, mnogi  stanovnici iz modričkog kraja još su raseljeni diljem svijeta.

 

Tokom ljetnih odmora redovno posjećuju rodni grad i prijatelje koji su se u njega vratili. I ove godine su svi tu bez obzira na nacionalnu ili političku pripadnost jer im je svima, kažu, Modriča u srcu i na prvom mjestu.  

Dario Đukić, odbojkaški reprezentativac bivše države i BiH, je iz Modriče u beogradsku Crvenu Zvezdu otišao 1989. godine. Kada je u BiH buknuo rat otišao je u Belgiju, potom Italiju i konačno u Francusku gdje i danas živi. Svake godine, tokom ljeta je tu, s prijateljima u rodnom gradu.

- Sa svojim sugrađanima slavimo tako. Okupimo se ljeti. Mogao bih na ljetni odmor otići i drugdje, ali Modriča mi je u srcu. Ja još uvijek osjećam se tako i vezan sam za Bosnu i za svoj grad – kaže Đukić.

Upriličen je i malonogometni turnir. U finalnoj utakmici, nakon boljeg izvođenja penala pobjedu je nad ekipom „Zlatni ljiljani“ iz Gradačca odnio domaćin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.