BIH

Oko 200 učesnika pohodilo "Put slobode"

Obilježavanje stradanja bugojanskih Bošnjaka

A. Mandžić

3.8.2014


Današnjim pohodom "Put spasa- Vrbanja 2014" okončana je višednevna manifestacija obilježavanja 21. godišnjice od stradanja 54 bošnjačka civila u ovoj i susjednim mjesnim zajednicama na području bugojanske općine jula 1993. godine. Pohod je organizovalo udruženje "Porodice stradalih Vrbanja 1993" u saradnji sa planinarskim društvom "Koprivnica" i uz podršku Medžlisa IZ i Općine Bugojno.

 

Oko dvije stotine učesnila pohoda (Foto: A. Mandžić)

 

Nakon okupljanja ispred mjesne džamije "Šehidija" u Vrbanji oko dvije stotine učesnika krenulo je na pohod putem kojim se jula 1993. godine prilikom napada HVO-a na Vrbanju izvukao značajan broj mještana i tako izbjeglo sudbinu svojih pobijenih komšija.


- Cilj ovog pohoda i manifestacije je u tome da kažemo šta se ustvari desilo jula 1993. godine, da se na to svake godine podsjećamo i izvučemo pouke, jer se u Vrbanji desio zločin, a put preko Velića staja, Dubovika i Podova za mnoge je bio i zaista Put spasa, jer su izbjegli sudbinu svojih nevino stradalih komšija, rođaka i prijatelja. Hvala svima, koji su podržali ovu manifestaciju  – rijeći su Mirsada Teskeredžića, predsjednika Udruženja "Porodica stradalih Vrbanja 1993".

 

Mirsad Teskeredžić (Foto: A. Mandžić)

 

Slično nam govori i jedan od članova organizacije Pohoda spasa Jahijat Karabeg. Raduje ga što je učešće na ovogodišnjem pohodu uzeo veliki broj roditelja sa djecom.

 

- Djeca trebaju da znaju šta se dogodilo ne tako davno njihovim rođacima, prijateljima, komšijama i naš stalni zadatak je govoriti o tome. Treba otvoreno reći, mještanima Vrbanje i okolnih naselja  zločin se desio zato što su bili Bošnjaci. Put spasa budi osjećaje od prije 21 godine jer je mnogo onih koji su spas pronašli upravo ovim putem - kaže Karabeg.


Učesnici pohoda su se kretali maršrutom Vrbanja - Velića staje – Dubovik – Harem Crniče – Vrbanja – spomen obilježje.


I ovom prilikom izraženo je nezadovoljstvo sporim procesuiranjem nalogodavaca i izvršilaca zločina u Vrbanji. Pored velikog broja dostavljenih dokaza, do sada je na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom BiH osuđen jedan pripadnik HVO za zločine u Vrbanji - Slavko Šakić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.