BIH

Građani Sarajeva na protestima ispred zgrade Tužilaštva KS

Poziv na demonstracije širom BiH

A. Vr.

5.8.2014

 

Ispred zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo dvadesetak demonstranata okupilo se danas nakratko, noseći transparente na kojima optužuju tužilaštva i sudove u Bosne i Hercegovine za nerad.

I ovaj protest, kako su nam rekli okupljeni, dio je antikorupcijske pobune i nastavak izražavanja nezadovoljstva građana i velike pobune naroda iz februara ove godine.

Okupljanjem se pokazuje i da građani nisu odustali od ranijih zahtjeva među kojima je i taj da zakoni i sudovi štite građane od mafije.

Jedan od građana na protestima je podsjetio na posljednji slučaj poništenja presude Zijadu Turkoviću, kazavši da se sada boji hodati ulicama Sarajeva.

 

- Želimo ukazati na silnu korupciju koja se u ovom momentu dešava u državi. Također, želimo ukazati da je BiH po korupciji prva u Evropi - izjavio je jedan od učesnika protesta Vilmir Tučić, prenosi Fena.

Građani su uzvikivali "lopovi, lopovi" želeći skrenuti pažnju i da je velikoj nezaposlenosti u BiH doprinio korumpirani sistem u koji, kako su istakli, spadaju tužilaštvo, sud i policija.

- Korupcija se proteže od vrtića do najviših ustanova - kazao je Tučić medijima.

 

Član Sarajevskog plenuma i učesnik februarskih demonstracija, Drenko Koristović, rekao je da se ovakve demonstracije trebaju održavati širom Bosne i Hercegovine.

- Tužilaštva, sudstva i policije su saučesnici u poslijeratnom kriminalu nad narodom - kazao je Koristović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.