BIH

U Tešnju protestovali bivši radnici "Sloge"

Za oko 300 radnika država duguje 2,8 miliona maraka

M. Čabrić

5.8.2014

 

Pedesetak radnica nekadašnje fabrike obuće i kožne galanterije "Sloga" iz Tešnja okupilo se u gradskom parku u Tešnju. Razlog nezadovoljstva je činjenica da im od 1991. godine nisu uplaćeni doprinosi za PIO i zdravstveno osigiranje. 

 

Za oko 300 radnika država, na ime pomenutih doprinosa duguje 2,8 miliona KM. U stečajnom postupku uplaćeni su doprinosi za 23 mjeseca i od tada, uprkos tužbama i protestima glas obespravljenih radnika niko ne čuje.

 

Uprkos tužbama i protestima do danas  dug nije izmiren.

 

- Skoro 27 godina sam radila, samo 13,5 mi je uplaćeno. Trebala bih uplatiti 12.647 maraka. Toliko mi država duguje na ima PIO i zdravstvenog osiguranja - kaže  Dževahira Hadžan, bivša radnica "Sloge".

 

- Dobila sam rješenje s biroa, praktično nemam  s njima ništa više. I šta sad? Kome da se obratim. Ja sam 18. marta 2014. namirila 65 godina. Para nemam da uplatim 11 godina i šta? – pita se Ismeta Braković, bivša radnica "Sloge".

 

 

Braković: Kome da se obratim (Foto: Avaz)

 

Radnici su danas tražili pomoć i od lokalne vlasti u Tešnju. Dobili su obećanja da će se tražiti informacija od Kantonalne agencije za privatizaciju i nadležnih sudova. Radnici su, kako kažu, uradili koliko su mogli.

 

- Tužili smo firmu dok još nije bila u stečaju. Evo zapisnika sa suda. Doneseno je da naš staž nikada ne može zastarjeti.Imamo potvrdu da smo sudskom vještaku uplatili hiljadu maraka. Međutim, ništa od toga nije ispoštovano – kaže Amira Aličić, predstavnica obespravljenih radnika "Sloge".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.