BIH

Isaković: Vlada ZDK vodi nas u bankrot

Šta donose najavljene izmjene kantonalnog budžeta

A. DŽONLIĆ

6.8.2014

 

 


Ambiciozni budžet Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) za 2014. godinu pretvorio se u nekontrolirano zaduživanje, ne pitajući nikoga pod kojim uvjetima, jer će kredite sigurno vraćati neka druga vlada, tvrdi Mirsad Isaković, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza za bolju budućnost.

Zakonska obaveza

Za sljedeću sedmicu Skupština ZDK je najavila "hitnu izmjenu budžeta po skraćenom postupku", a da zastupnicima nisu prezentirani stvarni efekti, kao i opasnosti koje se iza promjena kriju.

Isaković navodi da je zakonska obaveza Vlade, prema Pravilniku o finansijskom izvještaju i godišnjem obračunu budžeta u Federaciji BiH, da periodične izvještaje budžeta Kantona dostavlja Federalnom ministarstvu finansija u roku od 30 dana po isteku obračunskog  perioda te da to nije učinjeno do 30. jula.

- Vlada od početka nema "mjere ekonomske politike za unapređenje ekonomskog i socijalnog stanja", a kad je budžet već krenuo nizbrdo, trebalo je ocijeniti rizik ostvarenja planiranih prihoda te detaljno sagledati svaku pojedinačnu poziciju svih budžetskih korisnika, kao i njene uštede. Promjene u budžetu su izglasane s jednim listom papira, pozivom za sjednicu, bez ikakvog plana, strategije, procjene bilo kakve racionalne uštede, iako je to Skupština tražila u tri navrata - kaže Isaković.

Prirodne nepogode

Zakon o pripadnosti javnih prihoda ove je godine uzeo ZDK dodatnih 0,2 posto, a dospjeli anuiteti u 2015. za ZDK su 4.880.331 KM, naglašava on.

- U 2015. godini Vladi Federacije će dospjeti više od 1,2 milijarde KM anuiteta, čime će biti znatno umanjeni prihodi kantonima. Uz sve to, imamo umanjen rast industrije zbog prirodnih nepogoda. Najgore od svega, nas je zadesila nepogoda zvana Vlada ZDK, koja ide u samoubilačko zaduženje koje ne prati stvarna ušteda u "svojoj kući", što neminovno vodi bankrotu - kaže Isaković.


Bez konkretnih zaključaka

Isaković tvrdi da se Vlada nije htjela baviti uštedama u svojim redovima te onemogućavanju da jedan dužnosnik bude u više upravnih odbora, komisija, skupštini...

- Umjesto konkretnih zaključaka, koje privrednici mole godinama, Vlada prepisuje stare dokumente, pa čak i odredbe o "isključenju grijalica" radi ušteda, donesene u zimsko doba prije nekoliko godina - navodi Isaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.