BIH

Put za Bistričak ponovo zatvoren

KIŠA PRAVI VELIKE PROBLEME U ZDK

V. B.

6.8.2014

Kiša koja protekla dva dana pada u Zeničko-dobojskom kantonu, kako je na zajedničkoj sjednici Kriznog štaba Civilne zaštite ZDK-a i Općine Zenica upravo saopćio komandant KŠCZ i ministar u Vladi ZDK-a Edin Terzić (SDP), vratila je neka područja zeničke i žepačke općine na stanje koje je bilo sredinom maja.

Vanredno stanje zbog elementarne nepogode, u ovom kantonu proglašeno još 14. maja, nikada zvanično nije ukinuto, mada su neke općine ovog kantona i Vlada Federacije BiH još 22.07. proglasile prestanak stanja neposredne opasnosti od klizišta i poplava.

- Jutros imamo, u odnosu na jučer poslijepodne, drastično pogoršano stanje na području Nemilskog sliva i Topčić Polja u Zenici, te Mjesne zajednice Željezno Polje u Žepču.

Putna komunikacija Nemila - Bistričak potpuno je u prekidu, kao i od mjesta Čole do Mjestove Ravni u Željeznom Polju - istakao je Terzić, koji dodaje da su dva, od ukupno tri aletrnativna putna pravca prema sjedištu Željeznog Polja uništena.
Problema zbog izlijevanja rijeka Jablanice i Liješnice ima i u Bijeloj Ploči kod Maglaja, ali se na tom području i u drugim mjestima u ZDK-u, u kojima su se izlile rijeke, uspješno nose sa nedaćama i život teče koliko-toliko normalno.

- Stanje u ovim mjestima je isto kao i nakon majskih poplava, sa mnogim i gorim nekim segmentima. Zemlja ne prihvata ništa vode od novih padavina - ističe Terzić.

Magistralni put M-17, koji je tokom jučerašnjeg dana bio u prekidu u mjestu Papratnica kod Žepča, ponovo je prohodan od jutros u jedan sat i otvoren za saobrćaj. Komesar policije ZDK-a Semir Šut ipak moli vozače da izbjegavaju ovu putnu komunikaciju.

- Put je otvoren 15 minuta, nakon čega se ponovo zatvara na pola sata kako bi se očistili nanosi, koji kontinuirano padaju. Zato vozače, koji i nemaju baš prijeku potrebu da putuju, molimo da se suzdrže, a one koji moraju neka koriste alternativne puteve preko Olova ili Srednjebosanskog kantona - kaže Šut.

Mada su tokom noći, na nekim portalima, objavljivane informacija da je bilo i evakuacije stanovništva iz nekih mjesta, one su se pokazale netačnim, ali u KŠCZ ZDK-a ističu da su spremni i na takav scenarij.

- Nama su ljudi najvažniji. Činimo sve da ponovo osposobimo put Nemila-Bistričak, kojem gravitira 5.000 ljudi, koji, trenutno, nemaju vezu sa gradskim središtem.

Osim što su ova dva blokirana, zbog stalnih padavina je upitan i treći alternativni put za Željezno Polje. Ovo je veliki izazov za sve nas, a vremena nemamo puno - kaže direktor KŠCZ ZDK Sead Džanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.